Haravalla töitä, lumilapio toimeton

Suppilovahverosadosta voi nauttia vielä jouluviikolla. Kaupungin puistoimi haravoi puistoja ja kukkapenkkejä joulukuntoon. Niin lämmintä ei sentään ole, että kasvusto heräisi talviuniltaan.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Talvi se on tämäkin. Lämpöaalto vain jatkuu ja sade tulee pääosin vetenä. Ellei nyt käki vallan kuku, pajunkissat ovat nupullaan ja jossakin kukkivat vielä orvokit. Joulupöytään saa vielä tuoreita suppilovahveroita.

-Kyllä löytää, vakuuttaa Etelä-Karjalan sieniseuran puheenjohtaja Martti Hakala.

Suppilovahveroa ei pieni halla pane. Hakala muistaa joskus takavuosina keränneensä vuoden ensimmäiset suppilovahverot tammikuun 15. päivänä.

-Jos vaikka on maassa lumen härmääkin, sen altakin voi kahmia supikkaita. Ne ovat vielä hyviä.

NYT PITÄISI jo luoda lunta ja hiekoittaa jalkakäytäviä ja pyöräteitä. Aurauskaluston pitäisi keskittyä autojen ja joukkoliikenteen ajoväylien puhdistamiseen. Mutta mitä vielä. Lappeenrannan kaupungin puistoimi jatkaa syystöitään. On joulusiivouksen aika. Lehtiä haravoidaan ja puskia leikellään keskellä talvea.

-Hommia meillä on kuin syksyllä. Puhtaanapitoryhmät eri puolilla kaupunkia siistivät kaupunkikuvaa, sanoo puistotyön työnjohtaja Tarmo Hellström.

-Talvenhan nyt pitäisi jo olla, mutta emme me sitä sisätiloissa odotella. Syystöitä jatketaan talven tuloon asti.

Tiistaina puhtaanapitoryhmän Päivi Paajanen ja Pirjo Alavalli haravoivat Keskuspuistossa Kurki-patsaan vieressä olevaa ruusupenkkiä. Lehtipuhaltimet sentään eivät ole enää käytössä. Koulukadulla leikeltiin pensaita. Hiekoitushiekkojakin ja sepeliä jo poistettiin.

-Lehtipuhaltimet odottavat ensi syksyä. Näitä on parempi käsipelillä haravoida, kun lehdet ovat märkiä, Paajanen totesi.

VAIKKA SÄÄ on ollut poikkeuksellisen lauha, kylmää on ollut kuitenkin juuri sen verran, että kasvusto on lepotilassa.

-Pitäisi olla vähintään viisi astetta lämmintä, että kasvusto lähtisi taas liikkeelle, ja niin lämmintä ei onneksi ole, toteaa kasvinviljelyagrologi Eino Heinola Etelä-Karjalan Pro Agriasta.

-Ruoho on vihreää kuin kesällä konsanaan, mutta se ei kasva, vaan on lepotilassa.

Heinola toivoo, että ennen lunta tulisi pakkanen. Maa routisi ja routa muokkaisi maata.

-Saisi routia ainakin 30 senttiin asti.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Leena Sallinen

Päivi Paajanen ja Pirjo Alavalli (oik.) haravoivat Lappeenrannan Keskuspuistossa Kurki-patsaan vieressä olevaa ruusupenkkiä.

Metsässä kannattaa tähyillä vielä syötäviä suppilovahveroja.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen