Kesolassa pukki joutuu direktiivin runtelemaksi

Koulujen joulunäytelmissä puututaan yhteiskunnallisiin epäkohtiin kuten valuuttakriisiin ja YT-neuvotteluihin. Tyylilajina on lähes poikkeuksetta komedia.

Kaisa Juntunen

JOUTSENOLAISEN Kesolan koulun juhlasalissa on sähköinen tunnelma. Joulunäytelmä Tirektiivi 2412:sta on menossa kenraalin kenraali.

Lavalla on joulupukki, muori ja tonttuja. Rooleissa nähdään koulun näytelmäkerholaisia.

Näytelmät kuuluvat jokaisen koulun joulujuhlaohjelmaan. Tyylilajiltaan ne ovat lähes poikkeuksetta komediallisia. Näin myös Kesolassa.

Tirektiivi 2412 lähtee liikkeelle siitä, kun Brysselissä hyväksytään uusi direktiivi, joka määrittelee joulupukin uudet vaatimukset.

— Paras kohtaus on se, kun joulupukilta leikataan parta, vihjaa toimittajana esiintyvä 5.-luokkalainen Antti Soikkeli.

Mutta ei enempää juonipaljastuksia.

Ohjaaja-opettaja Sirpa Taipale on muokannut käsikirjoitusta niin, että mukaan on saatu luontevasti bändi- ja tanssikerholaisten vetämät kohtaukset. Kyse on siis myös musikaalista.

JUHLAN aatonaattona moni näyttelijä hakee vielä vuorosanojaan ja vilkuilee kysyvänä ohjaajan suuntaan. Taipale kannustaa improvisoimaan, ja lupaa kuiskata kuuluvasti vielä juhlassakin.

— Varmaan pitää harjoitella vielä 320 kertaa, arvelee tonttua esittävä 4.-luokkalainen Anki Vikman.

Joulupukin roolissa esiintyvä 5.-luokkalainen Arttu Tarkiainen on laskenut, että hänellä on 21 repliikkiä.

— Osaan ne melkein kaikki, poika vakuuttaa.

Neljäsluokkalaisen Elina Kivistön muorin roolissa on seuraavaksi eniten muistettavaa, 15 repliikkiä.

— Olen harjoitellut niitä kotonakin, Kivistö kertoo.

Kesolan näytelmä on peräisin koulujen näytelmäkirjasta, kuten monien koulujen näytelmät. Useissa kouluissa oppilaat ja opettajat tekevät myös käsikirjoituksia alusta loppuun itse.

Monissa kouluissa näytelmästä kantaa vastuun aina tietty luokka-aste. Kesolan tapaan useissa kouluissa toimii näytelmäkerho, joka ottaa homman hoitaakseen.

Nuoret rohkeat käsikirjoittajat tarttuvat usein ajankohtaisiin teemoihin eikä ongelmiakaan vältellä. Joulunäytelmässä saatetaan ottaa kantaa niin koulussa ilmenneeseen kosteusongelmaan kuin yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

Ruokolahtelaisessa Huhtasenkylän koulussa 4.—6.-luokkalaisten näytelmä käsittelee Korvatunturin työtehtävien ulkoistamista ja tonttulan YT-neuvotteluja konsultin ohjeiden mukaan.

Parikkalalaisen Saaren koulun 5.—6.-luokkalaiset ovat tehneet näytelmän, jossa puidaan muun muassa valuuttakriisiä.

Korkea-Ahon koulun Joulusää sopii mainiosti tähän vuoteen. Tontut tilaavat meteorologilta joulusääksi kirkasta taivasta, lunta poronpolviin asti ja pientä pakkasta. Alku näyttää hyvältä, mutta myrskyn pojat puuttuvat asiaan.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Kesolan koulun joulunäytelmässä Mikael Lindfors (ylh. vas.) esittää tonttua. Arttu Tarkiainen on joulupukki, Alisa Huolman ja Senja Räikkönen hänen tonttujaan (ylh.oik.). Tanssikerholaiset Sani Rantalainen, Nelli Helminen ja Siiri Puustinen tuovat näytelmään musikaalimeininkiä (alh. vas.). Alisa huolman, Oskari Harmanen, Anki Vikman ja Mirette Svart keskittyvät käsikirjoitukseen.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen