Pappilanniemi tarjoaa ilta-aurinkoa ja Saimaata

Kaivinkoneita Taipalsaaren uudelle asuinalueelle odotellaan maaliskuussa. Kunnallistekniikka joudutaan kaivamaan kallioon.

Timo Laitakari

Taipalsaaren uuden asuinalueen kunnallistekniikkaa aletaan rakentaa, kunhan työt saadaan kilpailutettua. Pappilanniemi voi odottaa kaivinkoneita ensi maaliskuussa.

Kunnan rakennustarkastaja Erkki Kallonen kertoo, että ensimmäisille tonteille päästään pystyttämään taloja aikaisintaan 2014.

Kirkonkylän kupeessa olevalle kallioiselle niemelle on kaavoitettu koti noin 500 ihmiselle. Kaavaan on piirretty paikat 58 omakotitalolle, 12 rivitalolle ja kolmelle kerrostalolle.

Kallonen kehuu, että suurella osalla tonteista on hienot näkymät Saimaalle, vieläpä ilta-auringon puolelle. Tontit ovat myös melko korkealla, keskimäärin kymmenisen metriä Saimaan tasosta.

Yhdelläkään tontilla ei ole omaa rantaa. Tontit ovat varsin isoja, keskimäärin 1 500-neliöisiä.

Kunnallisteknisten töiden kilpailutus etenee Kallosen mukaan niin, että tarjouspyynnöt lähtevät vuodenvaihteessa. Urakoitsija valitaan helmikuussa ja rakentaminen alkaa mahdollisimman pian, viimeistään maaliskuussa.

– En osaa tarkkaan arvioida rakennusaikaa, mutta kyllä siinä arviolta vuosi menee.

Tonttien markkinointi käynnistyy, kun kunnallistekniikka on kunnossa. Kallonen arvioi, että ensimmäisellä tontilla rakennetaan 2014, jos kaikki menee hyvin.

Kallonen pitää Pappilanniemen rakentamista pienelle kunnalle isona haasteena. Niemi on kallioinen ja korkeuserot suuria. Kunnallistekniikkaa täytyy pääosin kaivaa kallioon.

Kaivamisesta syntyvä kiviaines on tarkoitus hyödyntää murskattuna mahdollisimman tarkasti alueen rakentamisesta. Näin säästytään edestakaiselta kuljettelulta.

Valtuusto keksi viime hetkellä vielä selvityttää alueellisen lämmöntuotannon järjestämisen esimerkiksi maalämmöllä tai hakkeella. Selvityksen pitäisi valmistua maaliskuussa.

Vt. kunnanjohtaja Mikko Hietamies ei osaa ennakoida, vaikuttaako selvitys aikatauluihin.

Kaavassa on paikka kolmelle korkeintaan viisikerroksiselle kerrostalolle.

– En tiedä, onko kerrostaloille kysyntää, Kallonen pohtii.

Hän pitää mahdollisena, että niistä rakennettaisiin vain yksi.

– Ikkunasta ei tarvitsisi katsella naapuritalon seinää, vaan jokaisesta asunnosta olisi suora näkymä Saimaalle. Tällaiselle kiinnostusta saattaisi löytyä.

Pappilanniemen kaavoitus tuli ajankohtaiseksi, kun Kirjamoinniemi alkoi täyttyä. Viimeiselläkin Kirjamoinniemen tontilla on talo jo hyvää vauhtia nousemassa.

Viime aikoina kunta on joutunut tarjoamaan tonteista kiinnostuneille eioota. Vt. kunnanjohtaja Mikko Hietamiehen mukaan kysyjiä on säännöllisesti.

Kunnalle Pappilanniemi on iso ponnistus. Kunnallistekniikka vie pelkästään ensi vuonna 1,2 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari