Rakuunatalleista sukeutui uutta työtilaa yli sadalle

Vanhaan hevostalliin syntyi taloushallinnon ja ohjelmisto-osaamisen keskittymä. Muistot hevosista näkyvät työympäristössä.

Seija Hackman

Lappeenrannan Rakuunamäki on pian liki sadan ihmisen uusi työympäristö. 1920-luvun hevostallista saneerattuun toimistotaloon muuttavat ensi viikolla koko Visma Services Teemuaho Oy sekä samaan konserniin kuuluva ohjelmistotalo Visma Severa.

Uusi toimistotalo on toinen entisistä Ehrnroothin aukion itäpuolen talleista, jotka Rakuunakiinteistöt Oy osti aikanaan Senaattikiinteistöiltä ja Kapiteelilta. Ensimmäinen talleista, Rakuuna Ykkönen, valmistui toimistoksi keväällä 2008.

Nyt uuden elämän saanut punatiilitalli on muutaman vuoden nuorempi eikä ihan yhtä koristeellinen kuin naapurinsa, mutta täyttää muuttajien toiveet.

Tärkein toive oli riittävän iso tila. Sitä syntyi Rakuuna Kakkoseen liki 1?600 neliötä.

-Tukee kovasti toisiaan että olemme saman katon alla, kun on yhteisiä asiakkuuksia. Tänne mahdumme kaikki hyvin, ja kasvun varaakin on, asiakkuus- ja toimistopäällikkö Päivi Nieminen Visma Services Oy:stä iloitsee.

Tavoitteena oli toimitila, jonne mahtuisi noin 120 henkeä. Varteenotettavia vaihtoehtoja ei Niemisen mukaan keskustan lähellä juuri ollut.

Visma Services Teemuaho on tähän asti toiminut Raatimiehenkadulla Ravintola Olén yläpuolella, Tilihuone entisessä Iskun talossa ja Severa Galleriassa.

Niemistä miellyttää myös se, että vanhan tallin saneeraaminen uusiokäyttöön käy kulttuuriteosta. Työn suunnitteli viereisen tallin tapaan rakennusarkkitehti Riitta Ojala. Museoväki osallistui suunnitteluun ja valvoi työtä.

Torstaina työn luovutuspäivänä viimeistelyroippeiden keskellä tepastelikin tyytyväistä porukkaa.

Avaraa ja valoisaa toimistotilaa niin tiimi- kuin muunkin työn tarpeisiin on saatu kahteen kerrokseen hävittämättä rakennuksen historiaa. Vanhan ylisen korvaa keskelle tallia rakennettu tila, josta näkee niin alakertaan kuin ulos, alakerrassa taas riittää huonekorkeutta.

Pilttuiden ja katon tukirakenteet näkyvät hevosenpuremineen. Seinissä on kiinnitysrenkaita.

Vanha tiili rosoineen ja rappauksineen on arvossaan. Aulaa valaisevat alkuperäiset kattovalaisimet.

-Ylisiltä löytyi paljon vanhaa tavaraa, myös sotilaiden kirjoittamia tarinoita ja kirjeitä. Lienevät siellä piileskelleet puntiksella, Rakuunakiinteistöjen Jukka Suninen myhäilee.

Viime keväänä alkaneen remontin yksi haaste oli vesieristeenä käytetty myrkyllinen kreosiitti, jota oli varsinkin juottokaukaloiden ympäristössä.

Maatakin on vaihdettu kahden metrin syvyyteen: ennen talossa tuotettiin päivässä 1 700 litraa hevosenlantaa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Entisen tallin muuttaminen tietotyöläisten käyttöön sujui viidessä kuukaudessa ja aikataulussa. Piuhapinot löytävät paikkansa ensi viikon aikana, uskoo Visma Services Teemuaho Oy:n toimistopäällikkö Päivi Nieminen. Vanhat, vankat ja kauniit tukirakenteet jätettiin saneerauksessa näkyviin, samoin alkuperäiset kattovalaisimet tuloaulan lampuiksi.

Visma Services

Teemuaho Oy

Sisältää entisen Teemuaho Oy:n ja keväällä ostetun Tilihuone Oy:n Toimii Suomessa 24 paikkakunnalla. Severa Oy liittyi osaksi Visma-konsernia kesällä 2010.

Suomen Visma on osa pohjoismaista Visma-konsernia, jossa työskentelee yli 5?000 henkeä. Suomessa toimivat seitsemän tytäryritystä työllistävät yli 750 ihmistä 34 toimipisteessä.

Kirjoittaja:
Seija Hackman