Savitaipaleen Mr. Tennis pitää yllä innostuksen liekkiä

Esa Vaartajalle Savitaipale-palkinto on jo kolmas tunnustus kuluvana vuonna. Paikkakunnan tennisboomissa on mukana lähes 50 nuorta.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Tämänvuotisen Savitaipale-palkinnon saanut Esa Vaartaja tuskin elää päivääkään ajattelematta tennistä. Lapsuuden rakkaasta harrastuksesta on tullut työ, jonka vaikutukset ulottuvat paljon kotikuntaa kauemmaksi.

-Tennis kiehtoo lajina edelleen. 40 vuoden jälkeenkin siinä on vielä paljon opeteltavaa, Vaartaja tunnustaa.

Oma pelaaminen tosin on jäänyt viime vuosina vähemmälle, kun Vaartajan intoa ja osaamista on tarvittu järjestelypuolella. Savitaipaleen tennisseurassa lyöntejään hioo lähes 50 junioria, joita Vaartaja valmentaa. Jokakesäisten ammattilaisturnausten johtaminen puolestaan on vakiinnuttanut Savitaipaleen paikan tenniksen maailmankartalla.

TALKOOTYÖT urheiluseurassa alkoivat jo 1970-luvun lopulla, kun Vaartaja ryhtyi valmentamaan lasten jääkiekkojoukkuetta. Siihen aikaan kesät kuluivat tenniksen ja talvet jääkiekon parissa.

Sittemmin jääkiekko jäi, mutta paikallinen tennisharrastus alkoi kasvaa ja vahvistua. Vaartaja oli keskeisesti mukana nuorten ja aikuisten tenniskurssien vetämisessä, neljän ulkokentän rakentamisessa, kansallisen tason tenniskilpailuiden sekä vuonna 2002 käynnistyneiden kansainvälisten ammattilaisturnausten järjestämisessä.

Vapaaehtoispohjalla ei kuitenkaan voi edetä loputtomiin. Kolme vuotta sitten Vaartaja teki valintoja, joiden seurauksena Savitaipaleen liikunta- ja hyvinvointipalvelut liikuttaa nyt kaikenikäisiä kuntalaisia.

-Kuntohoitajana olin työskennellyt eniten ikääntyneiden kanssa. Nyt vaihdoin ketjun toiseen päähän.

Vaartajan yrityksen toimenkuvaan mahtuu valmentamista, ohjaamista ja Savitaipaleen liikuntatalon hallinnointia. Toistaiseksi toiminta on ollut nuorisopainotteista, mutta ikääntyvillekin on lähitulevaisuudessa luvassa omia liikuntapalveluja.

-Savitaipale on toimintaympäristönä loistava, mutta väestökehitys ja -rakenne herättävät kysymyksiä. Mistä ikääntyville löytyisi kiinnostavia liikuntapalveluja ja vireyttä, jotta he voisivat elää mahdollisimman pitkään kotona?

ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ luovutettu Savitaipale-palkinto on jo kolmas Esa Vaartajalle tänä vuonna myönnetty tunnustus. Hänet palkittiin äskettäin Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu ry:n vuoden liikuttajana ja lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hänelle ansiomitalin kultaisin ristein.

-Kiva kun huomataan, että työ on tuottanut tulosta. Vaikka huomionosoitukset kohdistuvat minuun, pohjimmiltaan kysymys on eri toimijoiden hyvän yhteistyön tuloksista.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Esa Vaartaja on toiminut valmentajana teinipojasta alkaen. Pitkälti hänen ansiostaan Savitaipaleen tennisseuraan on kasvanut runsaasti uusia aktiivisia toimijoita.

Esa Vaartaja

Syntynyt 1964 Helsingissä.

Savitaipaleen liikunta- ja hyvinvointipalvelut oy:n toimitusjohtaja.

Koulutus kuntohoitaja.

Asuu Savitaipaleella.

Perhe: vaimo ja tytär.

Lemmikkieläin: koira.

Harrastukset: tennis, mökkeily, seuratoiminta.

Motto: Jos jotain pitää katua, niin mieluummin tehtyjä kuin tekemättömiä tekoja.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen