Viihde-elektroniikka toi joulun erikoiskauppaan

Tabletit ja älypuhelimet ovat olleet joulun ykköstuotteita. Alan liikkeissä myynti on kasvanut vahvasti tänä vuonna.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Älypuhelimet ja tabletit eli taulutietokoneet ovat olleet ykköshittejä joulumyynnissä. Viihde-elektroniikan erikoiskaupoissa myyntiluvut ovat kasvaneet koko vuoden edellisvuodesta, ja joulun alla kauppa on vain kiihtynyt.

Veikon Koneen Lappeenrannan myymäläpäällikkö Marko Riikonen lähtee joulun viettoon hyvillä mielin. Koko vuoden myyntitavoite on jo kasassa ja parhaimmat kaupantekopäivät vasta edessä.

— Synkät talousennusteet eivät ole ehtineet vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen ainakaan vielä tähän jouluun.

Riikosen mielestä talouskriisin keskellä on unohdettu se, että kansalaisilla on nykyisin rahaa käytettävissään enemmän kuin koskaan, ja sitä myös käytetään.

— Kuluttajat ovat olleet liikkeellä, se on faktaa tänä jouluna.

HYVISSÄ joulutunnelmissa on myös Expert Lappeenrannan myymäläpäällikkö Marko Kylliäinen. Kyllä kauppiaalla on nyt oikeasti joulu, hän sanoo.

— Joulumyyntiä on kasvattanut erityisesti viihde-elektroniikka. Meillä tabletit ovat olleet ykköstuotteita. Se bisnes suorastaan räjähti edellisjouluun verrattuna. Myös älypuhelinten myynti on ollut hyvällä tasolla. Moni asiakas tulee hakemaan tavallista puhelinta, mutta lähtee liikkeestä älypuhelimen kanssa.

Jonna Vento tuli perjantaina yhdessä Hannes Jukkalan kanssa jouluostoksille Ruokolahdelta Lappeenrantaan. Vennon pikkusiskolle katseltiin lahjaksi älypuhelinta.

— Älypuhelin pitää kuulemma saada. Merkkiä tärkeämpää on kuitenkin väri.

Expertillä tärppäsi. Lahjapaperiin kääritään metallinhohteisesti kimalteleva punainen älypuhelin.

MARKO KYLLIÄISEN mukaan tablettien ja älypuhelinten myyntiä ovat hallinneet tänä jouluna Applen tuotteet, mutta puhelimissa myös Nokian joulun alla myyntiin tulleet uudet mallit ovat myyneet hyvin, vaikka Lumian uutuus ei vielä joulukauppaan ehtinyt.

Marko Riikonen sanoo, että heillä tablettien myyntikehitys ei ole näkynyt erityisen isona piikkinä.

— Sen sijaan älypuhelinten myynti on ollut vahvassa kasvussa. Mobiililaitteet ovat ohittaneet muut tuotteet viihde-elektroniikassa. Ne ovat syöneet jo tablettien myyntiä. Myös pelikonsolien myynti on ollut erityisen vahvaa.

Riikonen sanoo, että myynnin hyvää euromääräistä kehitystä selittää se, että kuluttajat ovat olleet liikkeellä edellisvuotta ahkerammin.

— Tuotteiden hinnat ovat pudonneet. Esimerkiksi kalleimmat televisiot maksoivat vuosi sitten reilut 300 euroa enemmän ja pleikkareita myydään nyt sata euroa aikaisempaa halvemmalla. Se on pannut liikettä kuluttajien töppösiin.

Erikoiskaupan myynti

Erikoiskaupan myynti kasvoi tammi—syyskuussa viisi prosenttia.

Koko vähittäiskaupan myynti kasvoi 5,8 prosenttia.

Erikoiskaupassa eniten kasvoi televiestintälaitteiden myynti, 23 prosenttia.

Tietokoneiden kaupassa kasvu oli 11,5 prosenttia.

Myös veneiden ja veneilytarvikkeiden ja rautakauppatavaroiden myynti kehittyi hyvin.

Kirjakaupan, kodintekniikan kaupan sekä kukka- ja puutarhakaupan myynti sen sijaan on laskenut viime

vuodesta.

Lähde: Tilastokeskus, Kaupan liitto

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki