Etelä-Karjalassa tekee omintakeista taidettaan puolensataa ITE-taiteilijaa

Maaseudun sivistysliiton kartoituksen perusteella Etelä-Karjala on ITE-taiteen Mekka.

Matti Saarela

Etelä-Karjala on suomalaisen ite-taiteen Mekka. Maaseudun sivistysliiton kartoituksessa Kaakkois-Suomesta on kerätty tiedot noin 70 ITE-taiteilijaista. Näistä omien teiden kulkijoista ja umpihangen hiihtäjistä 54 elää ja työskentelee Etelä-Karjalassa.

-Kaakkois-Suomesta on kaiken kaikkiaan saatu reilut 70 nimeä. Suurin osa heistä asuu Lappeenrannan ja Imatran seuduilla. Kouvolasta on kerätty jonkin verran nimiä, mutta Haminasta ja Kotkasta ei ole vielä juurikaan löydetty ITE-taiteilijoita, ITE kaakossa projektin koordinaattori Minna Tuuva kertoo.

Kartoitusta on Tuuvan mukaan tarkoitus vielä jatkaa ensi kesänä.

-Meidän kartoittajamme eivät kierrä talvella. Kotkan ja Haminan kirjastoihin on viety laatikot, joihin saamme toivottavasti ilmiantoja talven aikana.

Kaakkois-Suomen ITE-taiteilijoiden töistä on tarkoitus koota näyttely ensi kesänä.

-Näyttely järjestetään Stockforsin ruukin tiloissa Pyhtäällä. Näyttelytöitä ei ole vielä valittu.

Tuuvan mukaan ITE kaakossa -kartoituksessa kerättyjä nimiä ei vielä julkisteta. Osa ITE-taiteen tekijöistä haluaa ehkä pitää harrastuksensa vain lähipiirin tiedossa.

-Kaikki ITE-taiteilijat eivät välttämättä halua julkisuutta taiteelleen. Sen vuoksi emme vielä julkista keräyksen nimilistaa, Tuuva muistuttaa.

-Hyviä tekijöitä on paljon. Esimerkkinä voin mainita vaikka Ensio Tuppuraisen Vekarajärveltä. Kaikki tietävät hänen Jätkän taulutalonsa.

Tuuvan mukaan keräyksen aikana on löydetty taiteilijoita ja erikoisia tekniikoita, joita ei ole aikaisemmin tunnettu.

-Esimerkiksi Heikki Kylliäisen pihapiiri Savitaipaleella on täynnä pieniä mökkejä, jotka ovat täynnä aivan uskomattomia himmeleitä. Ne eivät ole aina edes himmelin näköisiä. Niitä on vähän vaikea jopa sanallisesti kuvailla, Tuuva kertoo.

Nimekkäisiin kaakkoissuomalaisiin ITE-taiteilijoihin kuuluu Tuuvan mukaan myös kouvolalainen Ersso Ahlstedt, jonka liikkuvat teräsveistokset ovat saaneet myös valtakunnallista julkisuutta.

-Jaalassa on Seppo Laatusen Ateljee Pihkahovi. Se on ihan uskomaton paikka. Minun ehdon lempiteokseni on Laatusen veistämä jättikokoinen paroni, jolla on mukana jokin koiramainen otus. Veistos on niin suuri, että sitä ei voi siirtää mihinkään, Tuuva kertoo.

ITE-taiteilijoiden omista näyttelyistä ja patsaspuistoista on tarkoitus laatia kartta.

ITE-taide

Monipuolinen taiteen alue.

Käytetään myös käsitettä uudelleenartikuloitu kansantaide.

ITE-taiteilijoita yhdistää se, että he ovat kaikki taiteilijoina itseoppineita.

Luonteeseen kuuluu myös se, että se ei mahdu minkään virallisen määritelmän raameihin.

Paikkaa kuvataiteen kentässä kuvattiin Kiasman ITE-taiteen näyttelyssä vuonna 2005 muun muassa motolla: Vapaa ompi umpihanki.

Maaseudun sivistysliitto on avannut ITE-taiteelle omat verkkosivut osoitteessa www.itenet.fi.

Kirjoittaja:
Matti Saarela