Kaupunkiyhtiöistä Liiketoiminnat Oy

Lappeenrannan elinkeinoyhtiön nimi vaihdettiin ja yritysrakennetta selkeytettiin.

Outi Salovaara

LAPPEENRANNAN kaupungin sataprosenttisesti omistama elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt on nyt nimeltään Lappeenrannan Liiketoiminnat. Lisäksi organisaatiota on hieman muokattu uuteen uskoon.

Nimenmuutos tuli voimaan vuoden alussa. Oman toimensa ohella toimitusjohtajan tehtäviä hoitava kaupunginlakimies Eero Immonen sanoo, että nimenmuutoksella haetaan selkeyttä.

Kaupunkiyhtiöt-konserniin kuuluvien yhtiöiden ohella kaupungin yhtiöitä ovat myös Lappeenrannan Energia ja Asuntopalvelu. Käytännön elämässä on helposti mennyt sekaisin, mistä kaupunginyhtiöistä kulloinkin on ollut puhe.

Kaupunkiyhtiöissä on viime vuosina kuohunut, ja yhtiöissä tehdään parhaillaan erityistilintarkastusta. Immosen mukaan nimenmuutosta ei kuitenkaan tehty imagosyistä.

Liiketoiminnat-nimi löytyi kaupunkikonsernin sisällä järjestetyssä nimikilpailussa. Nimi on hieman byrokraattinen, mutta Immosen mukaan parempaakaan ei löytynyt.

Kaupunkiyhtiöiden emoyhtiöllä on ollut yhdeksän tytäryhtiötä. Niiden lukumäärä väheni viiteen vuoden alussa.

Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelut ja Lappeenranta Innovation yhdistettiin Wirma Lappeenrannaksi. Samalla Yritystila-konserniin sulautuivat myös Lappeenrannan Huhtiniemi -, Lappeenrannan Laivat - ja Free Zone -tytäryhtiöt.

Vuonna 2010 elinkeinoyhtiö perusti tytäryhtiö Finrusinnon Pietariin. Pöytälaatikkoyhtiöllä ei ole ollut toimintaa. Mikäli yhtiö alkaa tehdä bisnestä, sitä hallinnoi yrityspalveluyhtiö Wirma.

Mahalaskun tehnyt lentoliikenneyhtiö Fly Lappeenranta on toistaiseksi pöytälaatikossa. Tavoitteena on lopullisesti purkaa yhtiö, kunhan erityistilintarkastus on tehty.

Viime keväänä Lappeenrannan kaupunki pisti elinkeinoasioiden hoitoa uusiksi. Elinkeinoyhtiön emoyhtiön hallitus ei enää puutu operatiivisiin asioihin, vaan kaupungin elinkeinoasioista vastaa kaupunginhallituksen jäsenistä koottu konsernijaosto.

Jatkossa on tarkoitus, että emoyhtiön hallitus kuitenkin tekee ratkaisut Liiketoiminnat-konsernin uusinvestointeihin liittyvästä velanotosta. Lopullisesti velka-asiat hyväksyy kaupunginvaltuusto antamalla niille kaupungin takauksen.

Liiketoiminnat-yhtiön hallitus

Toimitusjohtaja oto kaupunginlakimies Eero Immonen.

Puheenjohtaja kansanedustaja, valtuutettu Jukka Kopra (kok.)

Jäsenet kaupunginvaltuutettu Paula Kuikka-Kiljunen (vihr.), valtuutettu Veikko Malinen (sd.), valtuutettu Markku Paavoseppä (kesk.), Erkki Räsänen (myö).

Kirjoittaja:
Outi Salovaara