Lappeenrannan keskustassa 437 hotellihuonetta Keskustahotellit vielä panttaavat laajennuksiaan

Myös Lappeenrannan Cumulus on tutkinut laajentumista. Lappeen ja Patrian suunnitelmat pysyvät pöytälaatikossa: kesäkysyntä ei riitä investoinnin pohjaksi.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Hotellipulasta puhutaan, mutta Lappeenrannan keskustan hotellit eivät uskalla toteuttaa laajennussuunnitelmiaan. Kesän kovat käyttöasteet eivät riitä, koska tyhjiä huoneita on useina kuukausina liikaa.

Laajennuksia jo pitkään valmistelleiden Lappeen ja Patrian lisäksi Cumuluskin varautuu kasvuun.

-Olemme tutkineet laajentamismahdollisuuksia jo useamman vuoden kiinteistön omistajan Spondan kanssa. Sen voin sanoa, että laajentamiseen on ihan hyvät mahdollisuudet, selvittää Cumulus Oy:n aluejohtaja Eeva-Liisa Nilsen.

Nilsen toteaa, että hotellien käyttöaste on Lappeenrannassa Suomen kärkipäätä. Helsinki toki on omaa luokkaansa, mutta Lappeenrannan jopa 60 prosentin käyttöaste kestää vertailun muualla Suomessa.

-Vaikka heinä- ja elokuussa myydään joskus eioota, on kuitenkin muulloin usein liian iso osa huoneista tyhjillään.

ETELÄ-KARJALA satsaa voimakkaasti matkailuelinkeinoon. Nilsen huomauttaa, ettei matkailijoita houkutella pelkillä majoituspaikoilla.

-Pitää tarjota muutakin kuin hotellia ja kylpylää. Eivät ihmiset tule ollakseen pelkästään hotellissa. Ja kylpylöitäkin täällä alkaa jo olla aika paljon.

Huhtiniemeen kaavaillaan 180 huoneen hotellia.

-Jos Huhtiniemeen tulee lisää hotellikapasiteettia, se on yhteisestä kakusta pois, jos ei samalla huolehdita siitä, että tänne houkutellaan myös muuten lisää matkailijoita.

Venäläisten matkailijoiden virta tuskin jatkuu ikuisesti.

-Myös Venäjälle nousee kylpylöitä. Lisäksi venäläiset pystyvät tekemään ostoksia muuallakin kuin Lappeenrannassa.

PATRIAN hotellijohtaja Tomi Saarelainen kertoo, että kiinteistönomistajan ja Scandicin neuvottelema laajennus voitaisiin periaatteessa toteuttaa, mutta päätös puuttuu.

-Käyttöasteet ovat kehittyneet Lappeenrannassa myönteisesti, mutta puheet siitä, että meillä on hotellipulaa, eivät pidä paikkaansa. On aika paljon vapaita huoneita aika monena kuukautena. Ja joskus täytyy täyttä ollakin, eihän siitä muuten mitään tule.

Saarelaisen mukaan kynnys laajennusinvestointiin keskikokoisessa kaupungissa on ”tavattoman korkea”.

-Epävarmuustekijöitä on paljon. Venäläiset matkustavat jo nyt myös muualle, ja ostosmahdollisuudet paranevat myös Venäjällä.

Saarelaisen mukaan Huhtiniemeen kaavailtu hotelli ”kilpailee tottakai” muitten alueen hotellien kanssa.

-Sekin projekti on kestänyt hyvin pitkään. Saa nähdä, miten se etenee. Huhtiniemen hotelli ei ole keskustahotelli eikä se ole lentokenttähotellikaan. Mikähän sen asiakaspiiri loppujen lopuksi on?

LAPPEEN laajennus alkaa Etelä-Karjalan osuuskaupan toimitusjohtajan Ahti Mannisen mukaan viimeistään viiden vuoden kuluttua.

Manninen puhuisi hotellipulasta vain kesäkuukausina.

-Mutta eihän niitä laajennuksia kolmeksi kuukaudeksi tehdä. Laajennus on erittäin kallis ja se edellyttää aika kovaa tuottoa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen, Kai Skyttä, Heli Blåfield

Lappee

Huoneita 209

Laajennussuunnitelmassa noin 70 huonetta Kokoustiloja, viisi saunaa, 14 metrin uima-allas sekä kuntosali Ruokaravintola Casanova sekä Bar Cafe Piccolo Työllistää 40-45 Sokos-hotelli. Omistaja Etelä-Karjalan osuuskauppa

Patria Huoneita 133 Laajennussuunnitelmassa noin 50 huonetta Kokoustiloja, saunaosasto, ravintola Torilla Työllistää noin 30 Scandic-ketju Kiinteistön omistaa Keskinäinen vakuutusyhtiö Varma

Cumulus Huoneita 95 Laajennussuunnitelmia Saunoja, 10 metrin uima-allas Ravintola Huviretki ja Bar Hemingway Työllistää noin 30 Restel-ketju Kiinteistön omistaa Sponda

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju