Saimaa Open Air -festivaalilla laskuja piikissä ja perinnässä

Nuorten hyväksi talkootyötä festivaalille tehnyt Hyväri ry hakee yli 9 000 euroa perintätoimiston voimin. Teoston useiden kymmenien tuhansien eurojen saatavista ei ole tehty vielä edes perusilmoitusta laskutuksen pohjaksi.

Hannu Ojala

IMATRA. Rauhan kylpylän alueella festivaalitoiminnan aloittanut Hyväri ry ja Saimaa Gardens keskustelevat nykyään vain perintätoimiston välityksellä.

Talkootyövoimaa viime kesän tapahtumaan järjestänyt Hyväri on laittanut perintään yli 9 000 euron saatavansa.

Tammikuun aikana myös musiikin tekijänoikeusasioita hoitava Teosto on lähestynyt festivaalin järjestäjiä. Edunvalvojaa kummastuttaa, että tapahtuma ei ole tehnyt tähän mennessä mitään ilmoitusta tilaisuudesta.

Festivaalien Teosto-maksujen pohjana käytetään lipputuloja, joista Teosto-maksujen osuus on tilaisuudesta riippuen 5-8 prosenttia. Saimaa Open Airin järjestäjät ovat itse ilmoittaneet festivaalin yleisömääräksi yhteensä 13?000 henkilöä. Pääsylippujen keskimääräinen hinta oli 50 euroa.

Hyväri ry:n puheenjohtaja Henri Ruokolainen sanoo yhdistyksen turvautuneen perintätoimistoon, kun syyskuulla kirjattu lasku oli maksamatta vielä marraskuussa.

-Sopimuksen mukaan saimme parituhatta euroa etukäteen ja loput luvattiin maksaa tapahtuman jälkeen.

Samaa Gardensia edustava Jari Mutikainen sanoo, että perintätoimisto on ottanut yhteyttä, ja asia on selvitetty.

Mutikaisen mielestä Hyväri ei ole ymmärtänyt täysin, että loppuosa laskusta maksetaan vasta sen jälkeen, kun viime vuoden tapahtuman tulot on saatu kokonaan sisälle.

-Osa tuloista tulee heti tapahtuman yhteydessä, osa myöhemmin, Mutikainen selvittää.

Henri Ruokolaisen mukaan minkäänlaisesta väärinymmärryksestä ei ole kyse. Saimaa Gardensin kanssa kaikki sovittiin paperilla.

-Festivaalin jälkeen pidetyssä palautetilaisuudessa Jari Mutikainen itse laski paperilla, paljonko meidän osuutemme on. Lasku tehtiin sen laskelman mukaisesti.

Ruokolaisen mielestä ainoa ongelma on, että laskua ei ole maksettu. Perintätoimisto on hylännyt laskuun kohdistuneet reklamaatiot.

-Hyvärillä oli noin 60 ihmistä tekemässä vapaaehtoistyötä tapahtumassa. Heiltä on tullut hirveästi kommentteja, että oltiinko siellä raatamassa lasten asialla täysin ilmaiseksi.

Yhdistyksen suunnitelmissa on käyttää suurin osa talkoiden tuotosta nuorisotyöhön lahjoittamalla varoja Petteri Nokelainen -säätiölle. Osa rahoista käytetään lastensuojelutyöhön.

Henri Ruokolainen luonnehtii viime kesän kokemuksia yhteistyöstä sen verran masentaviksi, että yhdistys ei aio olla enää mukana Rauhassa järjestettävissä tapahtumissa.

Teostokin on tammikuun aikana lähtenyt kyselemään saataviensa perään vastuulliselta tapahtuman järjestäjältä.

Ulla Rautakallio Teostosta sanoo ihmettelevänsä, minkä takia järjestäjä ei ole tähän mennessä ollut missään yhteydessä tekijänoikeusjärjestöön. Festivaalien Teosto-maksujen pohjana käytetään yleensä kävijämäärään pohjautuvia lipputuloja.

Ensimmäinen kirje Rauhaan on lähtenyt tammikuussa ja Teosto haluaa hoitaa asian kuntoon kevään aikana.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala