Saimaa täyttyy 260 kuutiolla sekunnissa

Järven pohjassa ei ole reikää eikä juoksutuksia ole muutettu. Ajankohdan keskimääräinen vedenkorkeus ylittyy näillä näkymin helmikuussa.

Seija Hackman

Saimaan vesi nousee nyt huimaa vauhtia.

-Huima vauhti on Saimaalla tietysti erilainen kuin pienemmissä vesistöissä, mutta nyt näyttää siltä, että tammikuun aikana mennään 15 senttiä ylös. Se on paljon, vesistöinsinööri Jukka Höytämö Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Ranta-asukkaista jotkut ovat Etelä-Saimaankin palstoilla epäilleet, että järven pohjassa on reikä, kun rannat vain paistavat paljaina. Tai että Vuoksen sittenkin annettaisiin virrata enemmän kuin kerrotaan.

Jukka Höytämö kumoaa arvailut. Kesällä Vuoksen juoksutusta vähennettiin, jotta vedenpinta pysyisi normaalin rajoissa. Lokakuun alussa palattiin normaaliin juoksutukseen ja siinä on pysytty.

Saimaan pinta on yhä noin 25 senttiä alle ajankohdan keskitason. Tulovirtaama on Höytämön mukaan kuitenkin nyt hyvin vahva, yli 800 kuutiota sekunnissa.

Lähtevä virta on noin 549 kuutiota sekunnissa, joten joka sekunti Saimaaseen jää 260 kuutiota enemmän vettä kuin lähtee.

Ajankohtaan nähden keskimääräinen vedenkorkeus ylittyy ennusteen mukaan helmikuun alkupäivinä – pitkästä aikaa. Lauritsalassa vedenpinta olisi tuolloin noin 75,75 metriä merenpinnasta eli parikymmentä senttiä korkeammalla kuin vuoden lopussa.

Keskimäärin Saimaan pinta on tähän aikaan vuodesta laskussa. Nyt nousu saattaa jatkua ainakin pienenä maaliskuulle asti.

Tällä hetkellä lähtökohdat myös tulevan kesän vesitilanteelle näyttävät Höytämön mukaan hyviltä, mutta muuta ei vielä voi sanoa. Todennäköistä kuitenkin on, että laaja ja hidasliikkeinen Saimaa hoitelee homman tyylillä.

-Mikä sen suurempi onni kuin se, että Saimaa miettii pitkään. Terävät muutokset ovat monasti ikäviä.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Pien-Saimaan lahdelmat ovat jo jäässä. Jää on vielä liian ohutta, jotta havaintoja sen paksuudesta voitaisiin kirjata. Suuret selät lainehtivat vapaana ehkä vielä pitkään.

Lappeenrannan kaupunginlahden laiturit saavat koko ajan lisää vettä alleen.

Taipalsaaren kirkkorannassa pukukopit ovat ainoa väriläiskä.

Matala Ukkorannanlahti Taipalsaarella oli menneenä kesänä tavallistakin matalampi. Ensi kesälle on toiveita paremmasta.

Vehkataipaleen kanavan kivimuurissa on helppo seurata vedenpinnan vaihteluita.

Vehkataipaleen pumppaamon molemmin puolin on vielä pitkälti sulaa.

Nukkumalahden rannoilla on kauttaaltaan tummat reunat.

Luukkaansalmessa järvi käy taistoaan talvea vastaan.

Simpele ja Kuolimokin nousussa

Lauha ja sateinen sää on nostanut järvien vedenkorkeuksia koko Vuoksen vesistöalueella. Viimeisen 30 vuorokauden sadesumma on ollut laajalti yli 100 millimetriä eli yli kaksi kertaa tavallista enemmän.

Simpelejärven pinta on noussut noin 20 cm ajankohdan keskitason yläpuolelle. Juoksutuksia on lisätty. Kuolimon vedenkorkeus on noin 25 senttiä tavallista ylempänä.Tammikuun puoliväliin sen ennustetaan nousevan 5-10 senttiä.

Ennusteen mukaan vedenpinta nousee 10-25 cm tammikuun loppuun mennessä. Tällöin vedenpinta on jo lähellä ajankohdan pitkäaikaista keskitasoa.

Vedenpinnan korkeudet löytyvät osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/04/index.html

Kirjoittaja:
Seija Hackman