Selkäharjun tilat tyhjillään

Runsaat 10 000 neliötä teurastamotilaa odottaa uutta omistajaa. Myös muualla Lappeenrannassa on paljon vapaita toimitiloja. Polan kiinteistö ei ole käynyt kaupaksi vieläkään.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Kuutostien ja Mikkelintien välissä olevalle Selkäharjun kiinteistölle ei ole löytynyt käyttöä vieläkään. Entiset Järvi-Suomen Portin tilat ovat olleet tyhjillään jo nelisen vuotta.

-Keskusteluja on käyty ja eri vaihtoehtojakin on puntaroitu, mutta toistaiseksi tiloille ei vain ole löytynyt tarvitsijaa, sanoo Osuuskunta Karjaportin oto talousjohtaja Hannu Harju.

Kun ympäristöministeriö ei hyväksynyt vähittäiskaupan suuryksikköä Lappeenrannan Selkäharjuun, Karjaportti on nyt uuden tilanteen edessä.

-Ministeriön päätös oli pettymys myös meille. Se kortti on katsottu nyt. Odotimme maakuntakaavapäätöstä emmekä tehneet muita ratkaisuja, jotka olisivat voineet haitata maakuntakaavaehdotuksen mahdollistamaa etenemistä alueen käytössä.

Harju on kuitenkin luottavainen. Vaikka tilat ovat myymättä, eikä niihin ole saatu vuokralaisiakaan, Harju silti jaksaa uskoa vielä nopeaan ratkaisuun.

-Kiinnostusta on ollut ja kyselyjä, mutta neuvottelut ovat kesken.

Yrityssaneerauksessa vuodesta 2005 lähtien ollut Osuuskunta Karjaportti on myynyt määrätietoisesti eri toimintojaan. Se aikoo päästä eroon myös kiinteistöistään.

-Selkäharjun tilat ovat helposti käyttöön otettavissa. Kiinteistö on myös hyvässä kunnossa ja loistavassa paikassa hyvien liikenneyhteyksien päässä, Harju sanoo.

Hintapyyntöä kiinteistölle ei ole vielä asetettu. Kiinteistössä on runsaat 10 000 neliötä ja tontin kokonaisala on reilut 17 hehtaaria. Sillä on runsaasti myös käyttämätöntä rakennusoikeutta.

-Olemme lähteneet siitä, että otamme tarjouksia vastaan joko ostokohteena tai vuokrauskohteena. Ensisijaisena tavoitteena meillä on kuitenkin myydä. Kustannuksia tulee melko paljon, kun tilat ovat tyhjillään.

Osuuskunta ehti pyörittää teurastamoa Selkäharjussa vuosina 1996-2008. Vuosina 2002-2010 se toimi nimellä Järvi-Suomen Portti Osuuskunta.

LAPPEENRANNASSA on reilusti vapaata toimitilaa. Yhteyshenkilö Sampo Vehviläinen Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelut Oy:stä sanoo, että tällä hetkellä suurempia ja pienempiä tyhjiä toimitiloja on 68 kappaletta. LSYP:n toimialueeseen kuuluu seitsemän kuntaa, mutta suurin osa vapaista toimitiloista sijaitsee Lappeenrannassa.

-Viime keväänä määrä oli noin 50, sitten myöhemmin syksyllä lähes 90. Vaihtuvuutta on ollut paljon, Vehviläinen sanoo.

Muun muassa naistenvaatetehtaan kiinteistö Lappeenrannan Pallossa jäi tyhjilleen nelisen vuotta sitten, kun tehdas lopetti toimintansa kannattamattomana. Kiinteistöedustaja Veli-Matti Taimisto Kaakon Notariaatista sanoo, että neuvotteluja on käyty, mutta toistaiseksi ei vain ole natsannut.

Myynnissä on myös Delta-auton maahantuontikeskus Raipossa.

-Se on mielenkiintoisessa vaiheessa. Uudenvuodenaattona kävin edellisen kerran esittelemässä sitä, Taimisto sanoo.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Mika Strandén

Järvi-Suomen tilat Lappeenrannan Selkäharjussa ovat olleet tyhjillään nelisen vuotta.

Polan kiinteistö Lappeenrannan Pallossa on ollut tyhjillään myös useita vuosia.

Delta-auton maahantuontikeskuksen tilat Lappeenrannan Raipossa odottavat ostajaa.

Delta-auton maahantuontikeskus Raipossa

Korjaamo noin 3 500 neliötä, lämmin varasto noin 4 300, kylmävarasto noin 5 200 sekä toimistotilaa noin 470.

Oma tontti noin 5 hehtaaria sekä lisäksi vuokramaata noin 1,5.

Kiinteistölle tulee oma rautatieraide.

Myyntihinta 1,9 miljoonaa euroa.

Polan naistenvaatetehdas

Tuotantotilat kaupungin vuokratontilla noin 2,4 hehtaaria.

Kokonaispinta-ala 8?714

neliötä.

Myyntihinta 3, 5 miljoonaa euroa.

LSYP:n tyhjänä olevat toimitilat

Lappeenranta 63, Savitaipale 1, Luumäki 2, Taipalsaari 2, yhteensä 68.

Vapaat tilat tyypeittäin:

Liiketilaa 36, toimistotilaa 14, teollisuustilaa 10, varastoa 6, määrittelemättä 2, yhteensä 68.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen