Stora Enso isoilla lihaksilla läskiensä kimppuun Imatralla

Yhtiö lisää Imatralla työntekijöidensä työssä jaksamista merkittävillä summilla. Tavoite on vähentää rutkasti sairauspoissaoloja. Imatralaisia duunareita on mukana jo 420. Muutkin pörssiyhtiöt panostavat asiaan.

Teemu Saintula

IMATRA. Stora Enso aikoo tosissaan lisätä työntekijöidensä hyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja. Yhtiö on laittanut työntekijöidensä liikuttamiseen ja elintapojen parantamiseen ison summan rahaa.

-Sairauspoissaolot ovat meillä suhteellisen korkealla, toteaa Stora Enson Imatran tehtaiden tuotantopäällikkö Ari-Pekka Määttänen.

Kaukopään ja Tainionkosken tehtaiden työntekijöistä työhyvinvointiprojektiin on tällä hetkellä ilmoittautunut 420 työntekijää kaikkiaan tuhannesta duunarista. Kaukopään tehtailla työntekijät työskentelevät kartongin ja Tainionkosken tehtailla paperin kanssa.

Stora Ensolla on samanlainen työhyvinvointiprojekti käynnissä myös muilla paikkakunnilla. Imatralla elämäntaparemontti alkoi viime kesänä.

MÄÄTTÄNEN ei halua kertoa tarkasti työhyvinvointiprojektiin käytettyä rahasummaa. Hän kuitenkin huomauttaa, että yksittäin ostettuna palvelun hinta olisi henkilöä kohti satoja euroja. Suoralla matematiikalla yhtiö panostaa työntekijöiden terveelliseen elämään tässä projektissa ainakin pitkälti yli satatuhatta euroa.

Määttänen pitää silti 420 osallistujaa vähäisenä lukuna. Hän toivoo mahdollisimman monen kiinnostuvan oman vointinsa kohentamisesta työnantajan laskuun.

Aluksi moni suhtautui työnantajan tarjoamaan elämänmuutokseen vieroksuen. Kaukopään tehtaiden pääluottamusmies Ilkka Nokelainen kertoo asenteen parantuneen, kun työntekijät ovat jakaneet hyviä kokemuksia toisilleen.

Nokelainenkin haluaa parantaa oloaan.

-On tuota ylipainoa. Lisäksi työ on välillä henkisesti raskasta. Sitten olen mennyt kotiin sohvan pohjalle makaamaan. Kun olen tehnyt sitä riittävän kauan, on herätysliikkeen aika, mies pohtii.

Kuntoliikuntaliiton toiminnanjohtaja Jorma Savola toteaa, että hyvässä kunnossa olevat ihmiset sairastavat huonossa kunnossa olevia vähemmän.

-Hyvä fyysinen kunto parantaa myös henkisen kuormituksen sietokykyä, lisää Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ylilääkäri Jan Schugk.

STORA Enso ostaa työhyvinvointiprojektinsa palvelut terveysjohtamisen palveluja tuottavalta Ainoactivelta. Yhtiön toimitusjohtaja Jyrki Eklund sanoo Stora Enson panostuksen työterveyteen olevan mittava koko maan tasolla.

Stora Enso ei silti ole ainoa.

-Tämä on trendi isoissa pörssiyhtiöissä, toteaa Kuntoliikuntaliiton henkilöstöliikunnan asiakkuusjohtaja Mareena Jalkanen.

KUVATEKSTI

Tuuli Parikka

Paperi- ja kartonkihommissa työ voi jyrätä tekijänsä, jos duunarin fyysinen kunto on huono.

Stora Enson hyvinvointiprojekti Imatralla Jokaiselle työhyvinvointiprojektiin haluavalle tehdään kunto- ja elintapakartoitus.

Sen jälkeen otetaan fyysisiä kokeita ja keskustellaan työntekijän liikunta- ja ruokailutottumuksista.

Työntekijälle valmistellaan suunnitelma liikunnan harrastamiseksi ja elämäntapojen parantamiseksi.

Lisäksi työntekijät voivat käyttää yhden tunnin viikosta työaikaansa liikuntaan esimerkiksi Stora Enson kuntosalilla.

Ensimmäinen seurantakerta on ensi kesänä.

Lähde: Stora Enson tehtaiden tuotantopäällikkö Ari-Pekka Määttänen. Yllä oleva on karkea yleissuunnitelma. Tarpeiden mukaan työntekijä saa muitakin palveluja.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula