Suomalaisilla hyvä syy opiskella kiinaa

Kiinassa toimii yli 300 suomalaista yritystä. Myös kiinalaiset yritykset ovat löytämässä Suomen.

Matti Saarela

IMATRA. Peruskoululaiset voivat Imatralla opiskella myös kiinaa. Kiinalaisessa uudenvuoden juhlassa lauantaina Imatralla vieraillut Kiinan suurlähettiläs Huang Xing on ilahtunut syksyllä alkaneesta opetuksesta.

Kiinassa toimii 340 suomalaista yritystä. Kauppa Kiinan kanssa on tasoittanut suhdanteita Suomessa parhaillaan jylläävän euron kriisin aikana.

-Suomalaiset yritysjohtajat ovat todenneet, että Kiinan ansiosta Suomi on pärjännyt paremmin tässä nykyisessä kriisissä, Huang Xing sanoi.

-On hienoa, että suomalaiset haluavat opiskella kiinaa, hän jatkoi.

Kiinalaiset yritykset ovat vasta aloittaneet etabloitumisen Suomeen. Huang Xingin mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä kymmenkunta yritystä.

Imatralla asuu vakituisesti noin 80 kiinalaista. Lisäksi kiinalaisia opiskelijoita opiskelee Saimaan ammattikorkeakoulussa.

Iltapäivällä Huang Xingilla ja Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintusella oli teetapaaminen, jossa puhuttiin kulttuuriyhteistyöstä.

Kiinan kielen opiskelu edesauttaa myös kulttuurivaihtoa. Huang Xing on vieraillut Imatralla kaksi kertaa aikaisemmin. Imatra big band festival on jäänyt mieleen aikaisemmilta tutustumiskäynneiltä.

-Olen aikaisemmilla tutustumiskäynneilläni huomannut, että vaikka Imatra ei ole kovin suuri kaupunki, täällä järjestetään aika paljon kulttuuritapahtumia. Erityisesti tämä teidän musiikkifestivaalinne on jättänyt hyvän vaikutelman, Huang Xing kehui.

Huang Xing muistutti siitä, että kiinalaisella kulttuurilla on hyvin pitkät traditiot. Kiina on myös hyvin laaja maa ja maan eri osien välillä on myös suuria kulttuurieroja. Kiinalainen kevätjuhla on ikivanha perinne, joka yhdistää kaikkia kiinalaisia.

-Esimerkiksi täällä Imatralla esitetty lohikäärmetanssi ja leijonatanssi ovat samanlaisia koko maassa, Huang Xing sanoo.

Suomalainen kulttuuri on hänen mukaansa ollut hyvin esillä Kiinassa viime vuosina.

-Vuonna 2010 Shanghaissa järjestettiin maailmannäyttely ja tuolloin suomalaiset kulttuuridelegaatiot vierailivat Kiinassa. Me näimme Kiinassa paljon suomalaisia esityksiä, klassisesta musiikista nykytaiteisiin.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen, Kiinan suurlähettiläs Huang Xing ja lähetystön attasea Wu Min uudenvuoden juhlassa Koskenpartaalla.

On hienoa, että suomalaiset haluavat opiskella kiinaa.

Huang Xing

Lohikäärme- ja leijonatanssi

Lohikäärmetanssi on perinteinen kiinalainen esiintymismuoto jota tapaa yleensä suurissa juhlissa. Lohikäärmettä kuljetetaan seipäiden päällä, ja tanssijat luovat siihen eloa liikuttamalla seipäitä tarkasti synkronoiduilla liikkeillä. Lohikäärmetanssin ja lohikäärmeen liikkeen on tarkoitus kuvastaa tämän mytologisen eläimen suurta voimaa ja arvokkuutta.

Kiinalainen leijonatanssi on perinteisen tanssin muoto jossa tanssijat imitoivat leijonan liikkeitä puvun sisällä. Puvun sisällä on kaksi tanssijaa, joista toinen on leijonan etujalat sekä pää ja toinen takajalat sekä vartalo. Leijonan liikkeet pohjautuvat pitkälti kiinalaisten taistelulajien perusasentoihin ja yleensä esiintyjät ovat kokeneita wushun/kungfun harrastajia.

Lähde: http://finwushu.com

Kirjoittaja:
Matti Saarela