Uunista ulos ja nettiin

Lemillä vakuumiin pakatun särän voi hakea missä päin Suomea tahansa lähikauppaan toimitettuna.

Liisa Kukkola

Ei se ihan ihmettä vaatinut, mutta lähes kahden vuoden etsintää ja omaa tutkimustyötä. Esko ja Kati Hietaranta eivät antaneet periksi vaan löysivät kylmägeelistä ratkaisun kuljettaa särää pitkienkin matkojen päähän pilaantumatta. Vasta sen jälkeen Lemillä valmistetun lammasherkun verkkokauppa on saattanut toden teolla alkaa.

-Aikaisemmilla pakkaustavoilla liha säilyi kylmänä noin 12 tuntia, nyt kylmäketju on katkeamaton 36-39 tuntia, kertoo Kippurasarven emäntä Kati Hietaranta.

Hietarannat tietävät, mitä tuoretta liharuokaa myyvän verkkokaupan pitää asiakkaalleen kertoa.

-Turvallisuutta ja ruoan säilymistä pakkauksessa ei voi koskaan korostaa liikaa, Kati Hietaranta sanoo.

-Ensimmäistä kertaa tilaava on usein sellainen, joka on syönyt särää paikan päällä Kippurasarvessa ja nähnyt vakuumipakatun lihan, tai hän on syönyt ystävällään sitä. Heillä on etukäteistietoa tai kokemusta, että homma toimii, Kati Hietaranta sanoo.

Onnistuessaan särän nettimyynti tuo Kippurasarvelle lähes pääsiäiseen verrattavan ison sesongin. Jo nyt joulukauppa pyöri mukavasti, vaikka nettisivut eivät ehtineetkään parhaimpaan liikelahjasesonkiin.

-Eivät lappeenrantalaiset ja lemiläiset syö särää kuin kerran-pari vuodessa, nettikauppa oli ainoa mahdollisuus laajentaa markkinoita.

http://www.sarapirtti.fi/verkkokauppa

Kuvat Heli Blåfield

Jos Kippurasarven verkkokauppaan on tullut vain muutama tilaus, Esko Hietaranta laittaa ylimääräistä lampaanlihaa kaukaloon ja paistaa ne ravintolassa paikan päällä tarjottavan särän kanssa samassa kaukalossa. Jos tilauksia on paljon, lihat paistetaan erikseen.

Uunin jälkeen särä ja perunat pakataan vakuumiin ja paistoliemi lasipurkkiin. Särää tilannut saa ruokapakettinsa mukana myös yksityiskohtaiset ohjeet, miten lammaspaisti kotona lämmitetään. Ohjelehtisessä kerrotaan myös särän tarina sekä annetaan viinisuositukset. Särät, potut ja liemi pannaan styrox-laatikkoon ja päälle kylmägeelipusseja kilomäärän mukaan. Pakkaus kestää jääkaappikylmänä 36-39 tuntia oli ulkona sitten pakkanen tai

20 astetta lämmintä.

Säräpaketti lähtee Matkahuollon mukana mihin tahansa Suomeen. Maksaa voi tilausta tehdessään nettipankissa ja noutaa mistä tahansa Suomen Siwasta, Valintatalosta, Euromarketista tai Matkahuollon toimipisteistä. Kauimmaiset tilaukset ovat tähän mennessä tulleet Oulusta ja Turusta, mutta nykyisen pakkauksen ansiosta särää voi tilata Kippurasarven verkkokaupasta vaikka Lappiin.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola