Uutisen takaa. Joutsenrannan ex-omistajat saivat tuomiot Venäjällä.

Kyproslaisen holding-yhtiön omistussuhteet ovat epäselvät.

Kovia kokeneesta hotelli Joutsenrannasta tehdään parhaillaan kuntoarviota. Arvion valmistuttua tehdään lopullinen päätös siitä, voiko vandalisoidun kiinteistön kunnostaa vai pitääkö tilalle rakentaa kokonaan uusi.

Uudisrakentaminen edellyttää kaavamuutosta, jonka tekeminen vie pari vuotta.

Joutsenrannan kuviot ovat olleet kiharaisia viime vuodet. Moskovalaisliikemies Igor Vashurkin ilmoitti alkuvuodesta 2011 ostaneensa kiinteistön Moskovan ex-kuvernöörin Juri Luzhkovin langolta, liikemies Viktor Baturinilta.

Vashurkin sai äskettäin Venäjällä 2,5 vuoden vankeustuomion. Hänen rakennusyhtiönsä rakensi asuntoja valtion rahoituksella, mutta jäi kiinni 359 asunnon myymisestä kahteen kertaan.

Vashurkinin valitettua tuomiosta se muutettiin joulukuussa ehdolliseksi, ja hän pääsi vapaaksi takuita vastaan. Tulossa on kuitenkin vielä petkutettujen asunnonostajien käräjöinti häntä vastaan.

Baturinillakin on ollut vaikeuksia pysyä kaidalla tiellä. Hän sai vankeustuomion kesällä 2011 myytyään Moskovan keskustassa sijaitsevan kiinteistön kaverilleen Vashurkinille vuonna 2008. Rahat saatuaan hän ei luovuttanutkaan kiinteistöä, vaan myi sen kalliimmalla toiselle.

Joutsenrannan omistaa kiinteistöyhtiö Saimaan Joutsen, jonka todellinen omistaja lienee Vashurkinin sijasta kyproslainen veroparatiisiyhtiö Loufrome Holding Ltd. Loufromen omistajista ei ole tietoa.

On mahdollista, että omistaja on Loufromen suomalaisen tytäryhtiön Magic Lake Residence -yhtiön hallituksen jäsen, 1968 syntynyt moskovalaisliikemies Sergei Harkov.

Kaupanvahvistajan asiakirjojen mukaan Joutsenrannasta allekirjoitettiin vuonna 2010 kaikkiaan peräti viisi kauppakirjaa. Jotkut liittyvät kauppojen solmimiseen, jotkut purkamiseen.

Loufrome-nimi esiintyy kolmessa kauppakirjassa, joista tuoreimman mukaan Loufrome osti kiinteistön 2010 kesäkuussa 200 000 eurolla. Omistuksesta tiettävästi taisteltiin moskovalaisessa oikeusistuimessa Vashurkinin tappioksi.

Vashurkin on kuitenkin kaupparekisterin mukaan edelleen hallituksen puheenjohtaja. Toimitusjohtajakin on entinen, imatralaistunut monialaliikemies Dmitri Kovalenko.

Kovalenko oli vielä alkuvuonna 2011 sitä mieltä, että Vashurkin on omistaja. Nyt Kovalenko on muuttanut mieltään ja pitää omistajana Loufromea.

Kovalenko ei osaa vastata kysymykseen, hoitaako hän edelleen Saimaan Joutsenen toimitusjohtajan tehtäviä. Johtajat Moskovassa osaisivat hänen mukaansa vastata asiaan.

Eläkkeelle jäänyt Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinenkin ehti luoda suhteita Vashurkiniin, joka oli kaupungin vieraana huhtikuussa 2010.

Vierailua isännöivät Miettisen ohella tekninen johtaja Jussi Salo ja kaavoituspäällikkö Heikki Puranen. Tumen Today -venäläislehden mukaan vierailu sujui ”veljellisessä hengessä”. Vashurkin sai myös kutsun tulla kunniavieraaksi Suomalais-venäläiseen innovaatiofoorumiin Lappeenrantaan.

Tarkoituksena oli myös allekirjoittaa muun muassa matkailua ja kulttuuria koskeva yhteistyösopimus kaupungin kanssa. Puranen ja Salo muistelevat, että sopimuksia ei allekirjoitettu, mutta Vashurkin esitteli bisneksiään ja suunnitelmiaan.

Tumen Today -lehden mukaan Vashurkin oli ostanut Joutsenrannan osaksi Slavjanskaja Gruppa -matkailuyhtiörypästään, jonka piti valloittaa myös Suomen matkailumarkkinat.

Slaavilainen yrityskulttuuri on Joutsenrannassa saanut toistaiseksi aikaan pelkkää kaaosta. Pessimistit voisivat laittaa pystyyn veikkauksen siitä, millä vuosikymmenellä tai -sadalla Joutsenrannasta tällä menolla tulee millään mittarilla menestyvä matkailukohde.

Kaikkein pessimistisimmät voivat lyödä vetoa siitä, milloin ylipäätään yksikään maakunnan venäläisomisteisista matkailukeskuksista alkaa kukoistaa.

Outi Salovaara

[email protected]

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan taloustoimittaja.

Hotelli Joutsenranta

Rakennettu 1958 B-mielisairaalaksi.

Kunnostettiin hotelliksi 1989.

Venäläisomistukseen 2000.

Hotellitoiminta loppui 2004, ja kiinteistö jäi tyhjilleen vandaalien käsiin.

Uusin omistaja Loufrome Holding Kyprokselta aikoo jatkaa matkailutoimintaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara