Avoimuus saa kannatusta, mutta tirkistely ärsyttää

Lappeenrannan kaupunginhallituksen enemmistö olisi valmis kertomaan luottamushenkilöiden sidokset netissä. Osa kyseenalaistaa julkisen listan miellekkyyden.

Elina Kemppainen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginhallituksen jäsenet kannattavat kaupungin luottamushenkilöiden sidonnaisuuksien julkistamista.

Vihreiden keväällä tekemän valtuustoesityksen mukaan Lappeenrannan pitäisi selvittää mahdollisuus julkaista sidonnaisuudet kaupungin nettisivuilla.

Sidonnaisuuksien ilmoittaminen olisi luottamushenkilöille vapaaehtoista. Laki ei edellytä sidonnaisuuksien julkistamista kunnallishallinnossa.

Suurin osa kaupunginhallituksen jäsenistä pitää avoimuuden lisäämistä tarpeellisena. 11 jäsentä ilmoittaa suhtautuvansa myönteisesti tietojen julkistamiseen. Kolmea jäsentä julkinen lista arveluttaa. Yhtä jäsenistä Etelä-Saimaa ei tavoittanut maanantaina.

— Mielestäni on hyvä asia, että kuntalaisilla on tiedossa, mihin heidän edustajansa on sitoutunut, kaupunginhallituksen jäsen Harri Iljin (sd.) sanoo.

Hanna Holopaisen (vihr.) mielestä tietojen julkistaminen vähentäisi epäluuloisuuden ja huhupuheiden syntymistä.

Osa kaupunginhallituksen jäsenistä arvelee, että julkinen lista sidonnaisuuksista palvelisi tirkistelynhalua, jos luottamushenkilöiltä vaadittaisiin tiedot kaikista sidonnaisuuksista.

Ilpo Hakulan (kok.) mielestä sidonnaisuuksien kertominen vaalien yhteydessä riittää. Hakula rajaisi sidonnaisuuksien ilmoittamista niin, että ne ovat merkittäviä kaupungin tai maakunnan tasolla ja että niissä käytetään todellista valtaa suhteessa kaupungin päätöksentekoon.

Katri Pullin (kesk.) mielestä ei ole perusteltua, että asiasta tehdään näin iso numero. Hän uskoo, että lista sidonnaisuuksista palvelisin eniten niitä, jotka ovat kiinnostuneita toisten henkilökohtaisista asioista.

— Kunta ei voi määrittää, että sidonnaisuuten pitäisi ilmoittaa esimerkiksi kunnan sivuilla. Se on turhaa työtä kunnalle. Ne poliittiset ryhmät, jotka asettavat ehdokkaita, voivat tehdä omassa porukassaan päätöksen tietojen julkistamisesta.

Tuula Partanen (kesk.) kritisoi sidonnaisuuksien julkistamisen tarpeellisuutta.

— Tässä yritetään kunnallispolitiikkaan viedä valtakunnan tason asioita. Kaupungin luottamushenkilöiden sidonnaisuudet eivät ole sama asia kuin kansanedustajien, jotka säätävät lakeja.

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan, että sidonnaisuuksien julkistamista ei tehdä tällä valtuustokaudella.

— Asiaan palataan siinä yhteydessä, kun puolueet ryhtyvät neuvottelemaan luottamusmiespaikkojen jaosta ensi syksyn kunnallisvaalien jälkeen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) kertoo.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen