Väisäsen funkkistalo ehostui alkuperäistä kunnioittaen

1930-luvun funktionalismin henki elää edelleen Valtakadulla. Toivokodin vieressä Valtakatu 22:ssa funkkistyyli jatkuu sisätiloissa.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Ennen osattiin rakentaa. Siitä käy hyvänä todisteena Lappeenrannan Valtakadun varrella sijaitseva jykevä funkkistalo.

-Tuollaista ei enää tehdä, eikä kenties enää osatakaan, näyttää rakennuksen omistava Saimaan Liikekiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Raimo Väisänen yhden huoneiston lattiaa.

Lattia on kalanruotoparkettia. Väisänen tietää kertoa, että parketti kiinnitettiin 73 vuotta sitten bitumiin. Se toimii hyvänä lämmöneristeenä.

-?Parketti ei rakoile mistään, vaikka se on jo niin vanha. Me vain hioimme sen uuteen uskoon.

Väisänen remontoi Valtakadulla sijaitsevaa funkkistaloa yhteistyössä Museoviraston kanssa. Talo on rakennettu jo 1930-luvulla, mutta funkkiksen henki elää edelleen myös talon sisällä.

Valtakatu 22:n alkuperäinen kustannusarvio kiinteistö- ja tonttihankintoineen oli noin 640 000 euroa. Lopullinen kustannusarvio ylittyi reippaasti.

-Remontti maksoi omana työnä tehtynä omakustannushintaan yli kaksi kertaa ostohinnan, Raimo Väisänen kertoo.

Talon sisustussuunnittelussa olivat Väisäsen lisäksi mukana Arkkitehtitoimisto Timo Vuori ja asiantuntijana Kimmo Könönen.

Remontissa pyrittiin säilyttämään 1930-luvun funkkisarkkitehtuuri mahdollisimman pitkälle. Siinä myös onnistuttiin. Sen takia budjetin ylitys ei ollut Väisäselle kovin suuri yllätys.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on runsaat 400 neliötä. Pari vuotta sitten remontoituun taloon valmistui neljä asuntoa. Ne kaikki ovat vuokralla.

-En oikein tiedä, laitanko joskus myyntiin vai jatketaanko nykymallilla. Sen näkee sitten, Väisänen toteaa.

Valtakatu 22:n rakennutti aikoinaan hammaslääkäri Hendunen yhden perheen taloksi, jossa oli asuintilojen lisäksi vastaanotto sekä palvelijan ja kylmäkön asuintilat. Väisänen kertoo, että talo edusti sen ajan eliitin asumista Lappeenrannan keskustassa.

-Isännän huone on olemassa vieläkin.

VANHOJEN talojen peruskorjaus on Raimo Väisäsel-

le harrastus. Yhdessä vaiheessa Väisänen yritti ostaa itselleen myös Kimpisenkadulla sijaitsevan vanhan puutalon.

-Harmittaa, että Kimpisenkadun talo puretaan. Siitä olisi saanut todella komean kokonaisuuden.

Väisäsen suunnitelmissa on myös laajentaa Valtakadun varrella sijaitsevaa funkkistaloaan.

-Rahastahan kaikki on kiinni, mutta lupa olisi valmiina talon laajentamiselle.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Saimaan Liikekiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Raimo Väisänen saa olla ylpeä entisöidystä funkkistalostaan. 30-luvun funkkisarkkitehtuuri säilyi ja muun muassa portaikossa on alkuperäinen kaide. Myös patterit ovat alkuperäisiä. Parkettilattia on sekin kohta 80 vuoden takaa. Julkisivu vaatii vielä rappauksen.

Valtakatu 22:n vaiheet

Talo on rakennettu vuonna 1938. Se edustaa 30-luvun funkkisarkkitehtuuria, ja sen on suunnitellut yliarkkitehti Niilo Niemi.

Talon rakennutti hammaslääkäri Hendunen, seuraava omistaja oli lappeenrantalainen liikemies Uuno Ruotzi ja sitä seuraava apteekkari Leo Tuuderman.

Talo siirtyi Toivokodille vuonna 1974 ja talon nimi muutettiin Ruotsilaksi rahoittajan Martta ja Uuno Ruotzin mukaan.

Talo toimi Toivokodin henkilökunnan työsuhdeasuntona vuoteen 2002, jolloin Toivokodin säätiö myi sen puuseppä Walliukselle.

Talo päätyi pakkohuutokauppaan vuonna 2009. Korkeimman tarjouksen teki Saimaan LVI ja Saimaan Liikekiinteistöt Oy.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen