Tuulivoimaselvitykset eivät ministerille riittäneet

Maakuntakaavaan ei vahvistettu tuulivoima-alueita, vaikka niistä tehtiin ministeriön osittain maksama selvitys. Vaikutusten arviointi oli puutteellista.

Tenho Tiilikainen

Ympäristöministeriö ei vahvistanut Etelä-Karjalan uuteen maakuntakaavaan tuulivoiman tuotannolle aluevarauksia. Kaavaehdotuksessa alueita oli useita.

Tuulivoima-alueet jätettiin kaavasta pois, koska niistä ei ollut esitetty riittäviä selvityksiä.

Maankäyttöpäällikkö Marjo Wallenius ihmettelee ministeriön päätöstä ja ennen kaikkea päätöksen perusteluja.

-Ympäristöministeriö itse rahoitti 70 000 eurolla kuuden Sisä-Suomen maakunnan yhteistä tuulivoimaselvitystä, johon myös maakuntien liitot osallistuivat merkittävällä työpanoksella.

Selvitys käynnistettiin vuonna 2010 ja se valmistui viime vuoden kesäkuussa.

Walleniuksen mukaan tuulivoima-alueiden jääminen pois maakuntakaavasta mutkistaa ja hidastaa uusien tuulivoimapuistojen rakentamista ja suunnittelua.

-Meidän täytyy edetä asiassa vaihekaavan kautta, Wallenius pohtii.

Aluesuunnitteluneuvos Ulla Koski vakuuttaa, ettei ympäristöministeriö ottanut maakuntakaavan vahvistamispäätöksessä kantaa esitettyjen tuulivoima-alueiden soveltuvuuteen tai sopimattomuuteen.

-Alueet jäivät pois, koska selvitykset eivät meidän mielestämme olleet riittävät.

Koski ei kuitenkaan ryhdy luettelemaan, mitä jäi puuttumaan. Vaikutusten arviointi jäi vajaaksi.

-Mitä enemmän tuulivoima-alueella on maisemallisia tai muita luonnonarvoja sitä tarkempia selvityksiä tarvitaan.

Kosken mukaan ministeriön maakuntakaavapäätös ei estä valmisteilla olevien hankkeiden toteuttamista tai uusien käynnistämistä.

-Jos voimassa oleva maakuntakaava ei aseta esteitä tuulivoiman rakentamiselle, voidaan hankkeissa edetä kuntakaavoituksen kautta, Koski linjaa.

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ vahvisti viime vuoden lopulla myös Pohjois-Savon maakuntakaavan. Maakuntakaavassa ei ole merkitty tuulivoima-alueita, mutta niistä on valmisteilla oma erilliskaavansa.

-Kaava tulee nähtäville vielä tammikuussa, maakuntainsinööri Jouko Kohvakka sanoo. Pohjois-Savo oli mukana Sisä-Suomen tuulivoimaselvityksessä.

Kohvakan mukaan koko tuulivoima-asia tuli mukaan vähän puskista maakuntakaavaa valmisteltaessa, ja jäi senkin takia siitä pois.

-Olemme nyt tehneet tuulivoimakaavaa varten omia lisäselvityksiä, muun muassa lintuselvityksen ja näkemäselvityksen.

Kohvakan mukaan ministeriöltä on alustavasti kysytty myös selvitysten riittävyydestä.

-Vastaus oli, että alkaahan noita papereita olla riittävästi. Määrä riittää, mutta riittääkö laatu, sitä tässä nyt pohdimme. Ympäristöministeriö tuntuu olevan aika tarkka noissa tuulivoima-asioissa, Kohvakka luonnehtii asioiden tilaa savolaisittain.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen