Venäläiset investoivat lääketehtaaseen 12 miljoonaa

Lappeenrannan Korvenkylään tuleva tehdas työllistää 30 ihmistä. Tehdas käynnistynee loppuvuodesta.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Venäläisten omistama Cytomed-lääkevalmistaja investoi Korvenkylän-tehtaaseensa Lappeenrantaan 12 miljoonaa euroa.

Cytomedin venäläisen emoyhtiön toimitusjohtaja Aleksandr Hromov kertoo, että tehdas rahoitetaan kokonaan omalla rahoituksella.

— Pankista meidän ei ole tarvinnut pyytää lainaa, hän toteaa esitellessään vauhdikkaasti tulevaa tehdasta.

Loppuvuodesta käynnistyvä tehdas työllistää noin 30 ihmistä, joista neljä on venäläisiä. Työntekijöiden rekrytointi on vielä alkutekijöissään. Hromovin mukaan työntekijöiden löytäminen erityisosaamista vaativan tuotantoprosessiin ei ole ihan helppoa.

Tehdas sijoittuu Cytomedin ostamiin Tonttulan takomon entisiin tiloihin. Korkea yksikerroksinen halli muuttuu remontissa kaksikerroksiseksi tehtaaksi tuotanto-, laboratorio- ja teknisine tiloineen.

Rakennustöissä on Hromovin arvion mukaan noin 50 ihmistä. Rakentajat ovat suomalaisia, mutta lääketehtaan vaatimia erikoisia rakennusmateriaaleja ja tuotantolaitteita tulee muun muassa Saksasta ja Italiasta.

Suomalainen Elomatic-konsulttiyhtiö on syksystä 2010 lähtien tehnyt työtä Cytomedin kanssa. Elomatic suunnitteli tehtaan rakentamisen ja myös valvoo rakennushankkeen loppuun asti.

— Heillä on tekemisen meininki. Täällä ei jahkailla, kehaisee Elomaticin projektipäällikkö Manne Savioja.

Cytomed haki laajentumismahdollisuuksia ensin kotipuolesta Pietarista ja sitten sitä ympäröivältä Leningradin alueelta. Tehtaan rakentamisen esteenä olivat kuitenkin muun muassa ongelmat sähkön toimitusvarmuudessa. Suomessa vastaavia ongelmia ei ole.

Suomi ei myöskään ole erityisen kallis investointikohde, jos sitä vertaa miljoonakaupunki Pietariin. Yhteistyö suomalaisten viranomaisten ja Lappeenrannan kaupungin kanssa on myös sujunut hyvin.

Monet venäläiset yhtiöt haluavat kansainvälisille markkinoille perustamalla yhtiön Suomeen tai muihin EU-maihin.

Lappeenrannan kaupungin Suomalais-venäläisen innovaatiokeskuksen johtaja Igor Kuprienko sanoo, että kyse on uskottavuudesta: eurooppalainen yhtiö kuulostaa vakuuttavammalta kuin venäläinen, vaikka tuotteet olisivat täsmälleen samoja.

Tästä kertonee sekin, että Hromovin mukaan Venäjällä myytävistä lääkkeistä vain 14 prosenttia on venäläisiä ja loput ovat eurooppalaisvalmisteisia.

Cytomedin johtajilla on vahva tutkijatausta ja runsaasti yhteistyötä lääketieteellisten yliopistojen ja akatemioiden kanssa. Hromov on kuitenkin huolissaan koulutuksen rapautumisesta Venäjällä.

Ongelmana on myös aivovuoto. Hromov tuntee esimerkiksi lahjakkaita nuoria biolääketieteilijöitä, jotka päätyvät kuka Baltimoreen kuka Amsterdamiin.

— Menetämme osaajiamme, hän sanoo.

Cytomed Oy

Pietarilaisen 25 vuotta sitten perustetun Zitomed-yhtiön tytäryhtiö Lappeenrannassa.

Pietarissa 56 työntekijää ja noin miljardin ruplan eli 25 miljoonan euron liikevaihto.

Päämarkkinat Venäjällä, mutta tavoitteena laajentaa myyntiä Eurooppaan.

Päätuotteet immuunijärjestelmää vahvistava Timogen-lääke, Zitovir-flunssalääke sekä Prostatilen-eturauhastulehduslääke.

Lappeenrannan-tehdas valmistaa samoja lääkkeitä.

Lappeenrannan-tehdas sai Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiselta AVIlta ympäristöluvan vastikään.

Lääkelaitos antaa lopullisen käynnistämisluvan, kun tehdas on valmis.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara