Huono sisäilma uhkaa henkilökunnan terveyttä Etelä-Karjalan museossa

Kokoelmavarastossa voi työskennellä vain suojahaalareissa hengityssuoja kasvoilla. Henkilökunnan sairauspoissaolot ovat lisääntyneet.

Petteri Värtö

Lappeenranta. Etelä-Karjalan museon sisäilmaongelmat lisääntyvät. Museo on jo pitkään kärsinyt kokoelmien varastointitilojen kelvottomasta sisäilmasta, nyt kehno sisäilma uhkaa henkilökunnan terveyttä myös museon näyttelytiloissa. Museotoimenjohtajan mukaan henkilöstön sairauspoissaolot ovat lisääntyneet.

— Jollakin on jatkuvia silmätulehduksia, jotkut kärsivät hengitystieoireista, joku harkitsee työpisteen vaihtoa, koska ei voi työskennellä, Päivi Partanen listaa.

Myös jotkut näyttelyvieraat ovat antaneet palautetta museon ”haisevasta” ilmasta. Osa on herkistynyt museon tiloissa ja keskeyttänyt näyttelyyn tutustumisen.

Etelä-Karjalan museon uusista, näyttelytilojen sisäilmaongelmista uutisoi ensimmäisenä Vartti Etelä-Karjala. Lehdelle sisäilmaongelmista kertoi näyttelyvieras.

Ongelmien esiintyminen kiihtyi syksyllä. Museoon tehtiin ilmanvaihto- ja kattoremontti runsas vuosi sitten, minkä jälkeen henkilökunnan oireilu on lisääntynyt.

— Länsisalissa on ollut vesivahinko vuosia sitten. Lipunmyyntiaulan ilma on ollut epämääräistä pitkään, mutta siihen ei remontissa puututtu, Partanen kertoo.

Ensiapua on luvassa kevään aikana. Itäsalin betonikatto saa käsittelyn, jonka pitäisi sitoa hajut ja pölyt. Myös aulan katon kunto tarkastetaan mädän varalta.

— Kattoremontti voisi olla mahdollisimman pian, jotta koko henkilöstö ei joudu sairauslomalle. Pölynsidonnalle paras aika on näyttelynvaihto, Partanen toivoo.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksen kunnossapitopäällikköä kommentoimaan museon tarvitseman remontin aikataulua tiistaina.

Etelä-Karjalan museon kokoelmien uusien varastointitilojen löytäminen kangertelee. Museokokoelmia on jo pitkään jouduttu säilyttämään saastuneissa tiloissa.

— Muutamiin tiloihin on tutustuttu. Osassa tiloista on ollut valmiiksi kosteusongelmia, sopivat tilat kaupunki on antanut muuhun käyttöön, Partanen harmittelee.

Hänen mukaansa kokoelmavaraston pitää olla mahdollisimman iso ja museon käytössä mahdollisimman pitkään. Myös työterveyden tulisi olla taattu tiloissa.

— Meillä jokaisella on käytössä kertakäyttöhaalarit ja hengityssuojaimet, kun mennään nykyisiin tiloihin. Ei niihin kukaan mene mielellään, Partanen sanoo.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö