Puukottajan kohtalo koulussa vielä avoin

Kiusaamistaustat tutkitaan myös koulumaailman keinoin. Kaikki Imatran koulut ovat mukana kiusaamisen vastaisessa toimenpideohjelmassa.

Matti Veijalainen

IMATRA. Kosken koululla luokkatoveriaan puukottaneen oppilaan koulunkäynnin tulevaisuus on avoin kysymys. Keskiviikkoon mennessä asiasta ei oltu tehty päätöksiä. Jatko riippuu käytännössä siitä, päätetäänkö puukottaja vangita vai ei, Imatran kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Ulla Laine kertoo.

Suoraa päätä puukottaja ei voi kouluun palata missään tapauksessa.

-Muina miehinä kouluun ei tuollaisen teon jälkeen tulla. Pohdimme tilannetta tarkemmin vangitsemisasian ratkettua, Laine sanoo.

Laine korostaa, että selvittelyyn tarvitaan myös lastensuojeluviranomaiset.

-Opetus oppilaalle on järjestettävä, oli hän missä tahansa.

KOULU tekee omia tutkimuksiaan puukottajan kiusaamisesta. Väline ja keinot ovat Laineen mukaan olemassa Imatran kaikki koulut ovat mukana kiusaamisen vastaisessa Kiva koulu-toimenpideohjelmassa. Henkilökunta on saanut koulutusta kiusaamiseen puuttumiseen, ja kouluilla on toimintaa pyörittävät tiimit.

-Kivan koulun hyvyyttä on ollut se, että ohjelma on systematisoinut koulukiusaamisen käsittelyn, Laine toteaa.

PUUKKOJUPAKAN aiheuttamien tunnekuohujen jälkihoito jatkuu Kosken koululla. Keskiviikkona opettajat, opinto-ohjaajat ja kuraattorit keskustelivat oppilaiden kanssa. Ajatusten vaihdolle oli varattu koko päivä.

Puhumisen tarve vaihteli.

-Tällaiset tapahtumat yksilöt kokevat kovin eri tavoin, rehtori Arto Sikiö kertoo.

KESKUSTELUJA jatketaan niin kauan, kuin tarvetta on. Valmiina toimiin on edelleen myös kaupungin akuuttityöryhmä, jonka jäseniä pyydettiin koululle heti puukotuksen tapahduttua.

Akuuttiryhmä on kiireellistä psykiatrista apua antava erikoissairaanhoidon yksikkö, jonka apua kaupunkilaiset voivat mennä myös itse hakemaan ilman lähetettä. Jälkihoitoa ryhmä lähtee antamaan äkillisiin kriiseihin, kuten onnettomuustilanteisiin. Joukkue lähtee liikkeelle pyydettäessä aina, tulosaluejohtaja Jaana Behm kertoo.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Rehtori Arto Sikiö ja kasvatus- ja opetuspäällikkö Ulla Laine johtivat väkivaltajupakan jälkihoitoa Kosken koululla keskiviikkona. Avun tarve vaihteli oppilailla yksilökohtaisesti.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen