Idän lukioita puolustettiin

Kuntalaistilaisuus Lappeenrannan kouluverkko- suunnitelmasta kirvoitti runsaan keskustelun. Moni huolehti kaupungin laitamien tasa-arvoisesta kehittämisestä.

Otto Ponto

LAPPEENRANTA. Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg päättää liki tunnin mittaisen kalvosulkeisen kaupungin päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmista.

Nyt on keskustelun vuoro.

Tunnelma Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa lämpenee nopeasti, kun kuntalaiset alkavat tentata Willbergia.

Täysilaidallisen kysymyksiä saavat päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmat, jotka kiteytyvät viidessä pakettiratkaisussa.

Niissä päiväkotien, peruskoulujen ja lukioiden kohtalot ovat kytköksissä toisiinsa. Lauritsalan lukio lakkautetaan kolmessa vaihtoehdossa ja Joutsenon lukio kahdessa.

Willbergin mukaan laadukkaimpana ja edullisimpana vaihtoehtona on virkamiesvalmistelussa pidetty kahden lukion mallia, jossa kaupungin lukioksi jäävät Kimpisen ja Lyseon lukiot.

Lauritsalassa asuva Timo Hirvonen ihmettelee kahden keskustalukion logistista järkevyyttä.

-Onko järkevää, että keskustassa on kaksi lukiota melkein vierekkäin? Hirvonen kysyy.

Willberg vastaa, etteivät lukiolaiset pienenevillä oppilasmäärillä mahtuisi yhteen keskustalukioon opiskelemaan. Isomman lukion rakentamiseen ei keskustasta löydy paikkaa.

Lukiolaisiakin on kuultu. Willbergin mukaan lukioiden oppilaskuntien edustajat ovat tyrmänneet kahden keskustalukion mallin.

Lauritsalalainen Päivi Laakso-Kuivalainen pyytää puheenvuoroa useaan otteeseen. Kun vuoro lopulta tulee, kysymyksiä ryöppyää.

-Näistä ratkaisuista on jo vaikea löytää todellisia kustannusvaikutuksia, ja ne varsinaiset vaikutukset ihmisten elämään jäävät hämäriksi, Laakso-Kuivalainen sanoo.

Hänen mukaansa kuntalaisten on kaupungin kasvatus- ja opetustoimen tietojen perusteella hyvin vaikea selvittää pakettiratkaisuista poikkeavien vaihtoehtojen kustannuksia tai vaikutuksia.

Laakso-Kuivalainen kantaa sylissään joulukuussa syntynyttä tytärtään, Enni Kuivalaista.

Kääröstään keskustelua kuunteleva tyttö on 3- ja 5-vuotiaiden sisarustensa kanssa sitä ikäluokkaa, jonka koulunkäyntiin tänä vuonna tehtävät ratkaisut vaikuttavat.

Kaupungin laita-alueiden nuorten tasavertaisuuden säilyminen arveluttaa useaa kuntalaista. Mahdollisesti pidentyvät koulumatkat luovat yhden puhujan mielestä perheille ajankäyttökustannuksia.

-Jos Joutsenosta viedään lukio, asukkaat passivoituvat entisestään. Nyt Joutsenossa ei ole kuin kaatopaikka ja kerjäläiset, yksi mies sanoo ja saa salilta aplodit.

Jouni Kemppi Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymästä suhteuttaa lukioasiaa. Hän muistuttaa, että kaikki ammattiin opiskelevat joutuvat jo nyt matkustamaan opintojen perässä.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Päivi Laakso-Kuivalainen piti kaupungintalolla esitettyjä viittä päiväkoti- ja kouluverkkovaihtoehtoa vaikutuksiltaan epäselvinä. Sylissä tuleva koululainen Enni Kuivalainen.

Kirjoittaja:
Otto Ponto