Ismo Tuhkalainen sai näytelmän aiheen Savitaipaleen tornitalosta

Välijoen nuorisoseuran Kattovarpusten ensi-ilta on maaliskuun alussa. Tuhkalainen debytoi paitsi käsikirjoittajana myös ohjaajana.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Tornitalo jatkaa elämäänsä Savitaipaleella. Tällä kertaa kiistelty hanke esiintyy Ismo Tuhkalaisen kirjoittamassa näytelmässä Kattovarpuset, joka saa ensi-iltansa maaliskuun alussa Välijoen nuorisoseuran näyttämöllä.

Tuhkalainen luonnehtii näytelmäänsä satukomediaksi. Reaalitodellisuudesta sukelletaan välillä historiaan ja välillä puhuvien eläinten maailmaan.

-Mukana on lintuja, jotka tarkkailevat ihmisiä ja kommentoivat heidän tekemisiään, Tuhkalainen kertoo.

Sen verran sopii tässä vaiheessa paljastaa, että näytelmä sijoittuu Savitaipaleen torin nurkalle nousseeseen tornitaloon. Ylimpään kerrokseen muuttaneet eläkeläismummot kiikaroivat kylän elämää ja todistavat mitä moninaisimpia tapahtumia.

MUUTAMA vuosi sitten Ismo Tuhkalaisen teatteriharrastukset rajoittuivat esityksien katseluun. Sitten Välijoen nuorisoseura etsi tekijöitä näytelmähankkeeseensa ja Tuhkalainen lähti uteliaisuudesta mukaan remmiin.

-Maajussille morsian Eu:n ehdoin vei täysin mukanaan. Viime kesänä olin mukana myös kesäteatterinäytelmässä Hakamäellä.

Kesäteatteri harjoitusten alkaessa Tuhkalainen esitteli näytelmäporukalle Kattovarpusten alustavan rungon. Muutamassa kuukaudessa raakile kypsyi valmiiksi käsikirjoitukseksi.

-Luetutin näytelmän näyttelijöillä ja aloitimme harjoitukset. Teksti on elänyt vielä vähän harjoitusten aikana.

Tuhkalaiselle oli luontevaa ruveta myös Kattovarpusten ohjaajaksi. Vaikka ohjaaja kantaa kokonaisvastuun, valmis esitys on kaikkien tekijöiden yhteinen juttu.

-Olen saanut paljon hienoja ideoita muulta porukalta!

VÄLIJOEN nuorisoseurassa eletään nyt nousukautta, eikä aikaa ja vaivoja säästellä. Tuhkalainen kiittelee ryhmän suurta sitoutumista ja innostusta.

-Hattua täytyy nostaa, kun monet ovat tehneet tämän vuoksi niin isoja uhrauksia.

Tuhkalainen käy itsekin kolmivuorotyössä, joten vapaata aikaa ei muihin harrastuksiin juuri jää. Silti mielessä kutittelee ajatus kesäteatterinäytelmään osallistumisesta, jos Välijoen nuorisoseura päättää moiseen urakkaan ryhtyä.

-Tykkään sekä näyttelemisestä että ohjaamisesta, mutta seuraavalla kerralla taidan olla mukana vain näyttelijänä.

Kirjoittamista Tuhkalainen ei ole juuri harrastanut, eikä uutta näytelmää ole heti suunnitteilla. Jos aikaa ja pitkäjänteisyyttä riittää, ainakaan mielikuvituksen lento ei ole esteenä kirjoittamiselle.

KATTOVARPUSTEN ensi-ilta on perjantaina 2. maaliskuuta Välijoen Männistössä. Esityksiä on tällä haavaa luvassa maaliskuun 18. päivään asti.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Ismo Tuhkalainen luonnehtii Kattovarpusia hauskaksi tarinaksi, joka ei loukkaa ketään. Näytelmäharjoitukset ovat pitäneet miehen täystyöllistettynä koko talven ajan.

Ismo Tuhkalainen

45-vuotias.

Ammatti: lähihoitaja.

Perhe: kaksi poikaa.

Lemmikit: kolme kissaa.

Syntynyt Lappeenrannassa.

Asuu omakotitalossa Savitaipaleen Kaihtulassa.

Harrastukset: teatteri, öljyvärimaalaus, melonta, kuplavolkkaritapahtumat.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen