Lappeenrannan Alakylään on tulossa elementtikoulu

Paikan päällä rakentamiselle loppuu aika. Opetustoimi selvittää vielä tilojen muunneltavuutta.

Ilkka Pohjalainen

Lappeenrannan Alakylän uusi koulu tehdään todennäköisimmin tilaelementeistä.

-Aika on loppumassa kesken paikan päällä rakentamiselle, koska vanha koulu pitää ensin purkaa alta pois. Sitä ei päästä tekemään kuin koulun kesälomien aikaan, koska koulun piha-alue olisi työmaata, kertoi rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen kaupungin tilakeskuksesta.

Jos koulu halutaan tehdä paikan päällä, sen käyttöönotto lykkääntyy vuodella. Tilaelementeistä rakentaminen on nopeampaa ja siten valtuuston haluama aikataulu, valmista elokuussa 2013, toteutuisi.

Linjaratkaisu koulun rakentamistavasta tehdään maaliskuun aikana, ja sen jälkeen urakka päästään kilpailuttamaan. Suuronen korosti, että tilakeskukselle käy sekä tilaelementtiratkaisu että paikan päällä rakennettu.

Opetustoimi pohtii parhaillaan omaa kantaansa.

Koulun rakennuspäätöstä roikuttava asia on myös päätös Harapaisen monitoimihallin rakentamisesta, jota on lykätty. Jos halli rakennetaan Harapaisiin, ei Alakylän koulun yhteyteen tarvitsisi rakentaa liikuntasalia. Rahassa säästöä tulisi koulun osalta puoli miljoonaa, jonka ohjelmassa oleva 150 neliön sali maksaa.

Paikan päällä tehtäväksi jää joka tapauksessa väestönsuoja ja suurempi liikuntasali, jos sellainen tarvitaan.

Perusopetusjohtaja Mari Routti huomautti, että valtuuston päättämä rakennusaikataulu velvoittaa, mutta opetustoimi haluaa vielä selvittää, kuinka pitkälle tilaelementtirakennusta voidaan muokata. Opetustoimen ja tilakeskuksen edustajat ovat käyneet tutustumassa tilaelementtikouluun Lempäälässä.

Routti ylistää tuoreen Kasukkalan koulun tilaratkaisuja. Se on arkkitehdin suunnittelema ja paikan päällä tehty. Siellä ruokala on samalla mediateekki, käytävät on levennetty oleilutilaksi ja luokkien yhteydessä on yksilöllisiä opetustiloja.

Routin mukaan lopullisia vastauksia ei ole saatu siihen, kuinka hyvin elementtitiloja voi muunnella. Asia halutaan joka tapauksessa selvittää, koska koulu tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin.

Alakylän päiväkoti on tehty tilaelementeistä. Jos koulu tehdään samalla tekniikalla, pystytys vie Suurosen mukaan vain viikkoja siitä kun pohja on valmis.

-Kyse ei silloinkaan ole mistään parakeista vaan ihan laadukkaasta rakentamisesta, Suuronen huomautti.

Kustannuksiltaan tilaelementtiratkaisu on ehkä aavistuksen kalliimpi kuin paikan päällä rakennettava.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Alakylän päiväkoti on tehty elementeistä. Samaa rakennusratkaisua mietitään myös Alakylän kouluun.

Parakeissa jo yli kaksi vuotta

Alakylän vanha koulu Lappeenrannassa on käyttökiellossa. Koulua on käyty parakeissa reilut kaksi vuotta.

Viime joulukuussa Lappeenrannan valtuusto päätti aikaistaa Alakylän koulun rakentamista siten, että uusiin tiloihin päästäisiin muuttamaan elokuussa 2013.

Uusi koulu maksaa noin kolme miljoonaa euroa.

Rahoitusta junailtiin järjestämällä Lyseon lukion remonttirahoja Alakylän koulun rakentamiseen.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen