Neuvolakeskus aloittanee toimintansa heinäkuun alussa

Isossa neuvolassa perheitä auttaa moniammatillinen tiimi. Säästöjä keskittämisestä ei juuri tule.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Uusi neuvolakeskus aloittaa toiminnan Lappeenrannan Koulukadulla näillä näkymin heinäkuun alussa. Keskukseen siirtyvät kaikkien kolmen Lappeenrannan keskustan neuvolan sekä Voisalmen neuvolan toiminnot.

Samaan aikaan lakkautetaan Joutsenon Pulpin neuvola ja sen palvelut siirretään Joutsenon keskusneuvolaan.

Syksyllä aletaan valmistella Kourulan ja Sammonlahden neuvoloiden yhdistämistä ja selvitellään Lauritsalan ja Ylämaan neuvoloiden tulevaisuutta.

Taipalsaaren ja Korvenkylän neuvolat säilyvät ennallaan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri hyväksyi torstaina suunnitelman neuvolaverkon ja -toiminnan uudistamisesta. Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtajan Marja Kososen mukaan suunnitelmaan sisältyy heti alkuun pieni varaus.

-Ensin pitää päästä sopimukseen vuokrista ja sen jälkeen tarvitaan muutostöitä. Aikataulu on tiukka, ja siihen pitää varautua, ettei se ihan pidä.

Ruljanssin takana on ajatus uudesta toimintamallista, joka isommassa yksikössä voidaan toteuttaa. Tavoite on kiinnittää huomiota koko perheen hyvinvointiin.

Terveydenhoitajan ja lääkärin apuna keskuksessa toimii esimerkiksi psykologin, perheohjaajan ja palveluohjaajan tiimi. Näin perheen mahdollisia ongelmia voitaisiin ehkäistä ja puuttua niihin paremmin.

Toinen tavoite on päästä eroon hankalista, liian pienistä ja väliaikaiseksi tarkoitetuista tiloista, joissa monet neuvolat nyt toimivat.

-Toiminta on ollut hyvin hajallaan ja pilkottua. Nekin henkilöt, joiden olisi hyvä olla saman katon alla, ovat erillään. Toimintavarmuuttakin tulee lisää, pienet yksiköt ovat haavoittuvia, perhepalvelupäällikkö Tarja Nylund sanoo.

Neuvolakeskukselle sopivaa tilaa on Kososen ja Nylundin mukaan etsitty vuosia. Pian sellaista on vapautumassa Koulukatu 14:sta, kun Eksoten hallintoa muuttaa Kahilanniemeen.

Vielä viime syksynä Eksote suunnitteli neuvoloiden kovempaakin keskittämistä. Nyt esimerkiksi Korvenkylän neuvola on päätetty säilyttää, koska asutus alueella vain lisääntyy.

Sammonlahden ja Kourulan neuvolat yhdistetään, kunhan tila-asia ratkeaa.

Marja Kososen mukaan kaupungin länsi- ja itäalueella tarvitaan jatkossakin omat palvelunsa.

Lauritsalan ja Ylämaan tilanne on tosin hyvin avoin. Eksoten mukaan se selvitetään yhteistyössä terveyspalvelujen kanssa.

-On selviteltävä tila-asiat ja toimintamalli. Kyseeseen voisi tulla liikkuvakin palvelu. Vaihtoehtoja pohditaan ja asukasyhdistysten kanssa keskustellaan, Kosonen sanoo.

Eksote ei juurikaan laske säästävänsä neuvoloiden keskittämisellä.

Toiminnallisia säästöjä tulee, mutta vuokrakulut hieman nousevat.

Vakinaisten työntekijöiden määrään ei ainakaan nyt suunnitella muutoksia.

Kirjoittaja:
Seija Hackman