Savitaipale joutuu kasvotusten kuntaliitosmahdollisuuden kanssa

Kunnanjohtaja aikoo esittää kuntaliitosselvityksen käynnistämistä. Valtuustoseminaari tekee tärkeitä linjauksia runsaan viikon kuluttua.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Päättäjät joutuvat ottamaan kantaa kuntaliitoksen mahdollisuuteen Savitaipaleella. Heikkenevä taloudellinen tilanne, negatiivinen väestökehitys ja kuntauudistuksen aiheuttama paine pakottavat harkitsemaan kaikkia vaihtoehtoja.

-Selvitystyöhön on varmaan syytä ryhtyä. Todennäköisesti esitän sitä kunnanhallitukselle sen jälkeen kun olen tutustunut tarkemmin rakennetyöryhmän raporttiin . Valtuusto sitten ratkaisee, miten menetellään, Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi toteaa.

Kunnanhallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi maanantaina. Keskustelua kuntaliitosselvityksen tarpeellisuudesta syntyy ainakin valtuustoseminaarissa 20. helmikuuta.

RAKENNETYÖRYHMÄN arvio Savitaipaleesta on vähemmän mairitteleva. Itsenäisenä kuntana jatkamista pidetään hyvin haasteellisina.

-Kuntatalouden nykytilan perusteella Savitaipaleen kyvyn huolehtia peruspalveluista voidaan katsoa olevan vaarantunut, raportissa todetaan.

Savitaipale ei ole kurjuudessaan yksin. Väestömuuttujien osalta samaan sarjaan kuuluvat myös Luumäki, Parikkala ja Rautjärvi, eikä Imatran ja Ruokolahdenkaan tilannetta pidetä ongelmattomana.

-Lemin, Luumäen ja Savitaipaleen talouteen liittyy huomattava valtionosuusriski. Samoilla kunnilla veronkorotuspaineet ovat tulevaisuudessa maakunnan suurimmat, vaikka osalla kunnista ei nykytilanteessakaan enää ole kovin suurta liikkumavaraa veroporosentin suhteen, raportissa arvioidaan.

KUNNANVALTUUSTON puheenjohtaja Pekka Hatakka (kok.) myöntää, että arviot pitävät osittain paikkansa. Hän ei kuitenkaan hyväksy ratkaisujen sanelemista ulkopuolelta.

-Valtuustoseminaari on päättänyt, että Savitaipale jatkaa itsenäisenä.

Koko Etelä-Karjalan kattavaa kuntaa Hatakka pitää kuolleena syntyneenä ajatuksena. Hänestä kuntatason pitäisi nyt pystyä esittämään parempia ratkaisuja kuin valtiovallan.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Sirpa Jukkara (kesk.) ihmettelee, mistä suurkunnat saisivat rahoituksensa. Varat kun eivät lisäänny, jos velkoja pannaan yhteen.

-Ei tämä näin hulluksi voi mennä. Yhteistyötä täytyy kehittää ja maalaiskuntien miettiä vaikka yhdistymistä keskenään.

Jukkaraa harmittaa, kun paikallisen elinkeinoelämän kehittämisyritykset on torpattu välittömästi. Kuntaliitoksen jälkeen uusia tarjouksia tuskin tulee ja Savitaipale muuttuu kuihtuvaksi syrjäkyläksi.

-Lappeenrannassa tapahtuvassa päätöksenteossa ei osata ottaa huomioon Savitaipaleen erityispiirteitä. Järjen lisäksi päätöksenteossa pitää olla pikkuisen tunnettakin mukana!

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Savitaipaleen Kivikoulussa vilisti lapsia talvella 2009. Kuntauudistustyöryhmä pitää alhaista syntyvyyttä ja heikkoa huoltosuhdetta yhtenä kunnan suurimmista heikkouksista.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen