Ruokapalvelun keskittäminen alkaa olla loppusuoralla

Lappeenrannan keittiöverkosto keskitetään 15 valmistuskeittiöön ensi vuonna. Ruuanvalmistus loppuu kaikissa päiväkodeissa ja myös useissa kouluissa.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki muokkaa keittiöverkostoaan. Saimaan Tukipalvelut Oy keskittää ruuanvalmistuksen 15 valmistuskeittiöön. Uusi keittiöverkosto on toiminnassa ensi vuonna.

Ruokapalvelussa on käynyt aikamoinen puhuri, sillä kymmenen vuotta sitten ruokaa tehtiin noin 65 keittiössä ja viime vuonna 40 keittiössä.

Lappeenrannan koulujen, päiväkotien ja hoiva-alan keittiöitä pyörittävän Saimaan Tukipalvelut Oy:n ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä uskoo, että kun keittiöverkoston muokkaus on saatu valmiiksi joskus ensi vuoden aikana, ei näköpiirissä ole sen jälkeen ainakaan isoja muokkauksia.

-Muutoksia toki voi tulla, mutta näillä näkymin ei ole tarvetta rakentaa ainakaan isoja keittiöitä.

RUUANVALMISTUS loppuu kaikissa Lappeenrannan päiväkodeissa ja myös useissa kouluissa. Vajaassa kymmenessä päiväkodissa valmistetaan vielä ruokaa.

Monet lappeenrantalaisvanhemmat ovat kauhistelleet, kun päiväkodeissa ei valmisteta enää ruokaa. Vanhempien mielestä ruuanvalmistuksen pitäisi tapahtua päiväkodissa. Se olisi paras ja kodinomaisin vaihtoehto.

Särmälän mukaan se ei ole nykyisellä kustannusrakenteella mahdollista. Särmälä myöntää, että myös ruuan kuljettaminen eri puolille kaupunkia maksaa, mutta kokonaisuus ratkaisee.

-On edullisempaa, kun ruokaa voidaan tehdä isommassa yksikössä pienemmällä henkilöstöllä.

Muutosten takia kukaan ei ole Särmälän mukaan kuitenkaan vaarassa menettää työpaikkaansa.

KEITTIÖVERKOSTON keskittämisen tavoitteena on tehdä enemmän vähemmällä. Särmälän mukaan Lappeenrannassa ei ole tarkoituksenmukaista ylläpitää monia keittiöitä.

-Keittiöiden saneeraukset ja laitteiden korjaukset maksavat paljon.

Lappeenrannan keittiöverkoston keskittäminen alkoi jo kymmenisen vuotta sitten, mutta vasta aivan viime vuosina ruokapalvelun keskittämisessä on otettu iso loikka.

-Muun muassa kaupungin kouluverkon uudistaminen on mahdollistanut myös ruokapalvelun uusimisen. On ollut onni meille, että kaupunki on satsaamassa paljon keittiöihin.

Lappeen koulun rakentaminen mahdollistaa, että sen yhteyteen voidaan rakentaa isompi keittiö kuin koulu itse tarvitsee.

-Sinne keskitetään länsipuolen ruuanvalmistus. Myös Pohjolankadun kiinteistöön voidaan sijoittaa iso aluekeittiö.

Lauritsalan aluekeittiö valmistui viime vuoden lopussa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Ruokapalvelutyöntekijä Tiina Mouhu teki ruokaa Peltolan päiväkodin keittiössä perjantaina.

Saimaan Tukipalvelut Oy

Saimaan Tukipalvelut Oy aloitti toimintansa 1.4. 2010. Yhtiön omistus jakaantuu siten, että Lappeenrannan kaupunki omistaa 64 prosenttia, Eksote ja Imatran kaupunki 6.

Saimaan Tukipalvelut Oy:n perustehtävänä on tuottaa terveyttä edistäviä ruoka-, puhtaus- ja tekstiilipalvelukokonaisuuksia joustavasti ja taloudellisesti.

Ruokaa valmistetaan päivittäin 13?700 asiakkaalle. Vuositasolla ateriasuoritteita kertyy 5, 1 miljoonaa.

Valmistuskeittiöt 2013

Kesämäen aluekeittiö, Kimpisen kampus, Joutsenon koulu, Lauritsalan aluekeittiö, Lappeen aluekeittiö, Voisalmen koulu, Ylämaan koulu, Armilan sairaala, Juurakkokadun palvelutalo, Etelä-Karjalan keskussairaala, Sammonlahden aluekeittiö, Joutsenon palvelukeskus, Taipalsaaren terveyskeskus, Joutsenon terveysasema, Leipomo Willipulla.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen