Valiokunta vakuuttui Kuutostien levennystarpeesta

Etelä-Karjalassa vierailevan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenet pitävät hyvänä sitä, että Kuutostien korjaamista ajetaan painokkaasti.

LAPPEENRANTA. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta on vakuuttunut Kuutostien Taavetti-Lappeenranta-osuuden leventämistarpeesta.

Etelä-Karjalaan tiistaina saapuneen valiokunnan jäsenet pitävät hyvänä sitä, että Kuutostien leventäminen on maakunnassa nostettu painokkaasti tärkeimmäksi liikennehankkeeksi.

VALIOKUNNAN puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) kertoi, että eduskunnalle esitetään huhtikuussa liikennepoliittinen selonteko.

Satosen mukaan vielä on ennenaikaista sanoa, nouseeko Kuutostie tai Luumäki-Imatra-kaksoisraide lähivuosien investointilistalle.

Samalla hän myönsi, että eteläkarjalaiset ovat perustelleet uskottavasti Kuutostien korjaustarpeen.

SATOSEN ja muiden valiokunnan jäsenten mielestä eteläkarjalaisten yksimielisyys edistää Taavetti-Lappeenranta-välin leventämistä.

– Rahaa on vähän eivätkä kaikkien maakuntien ykköstoiveet toteudu, Satonen sanoo.

– Jos liikenneinvestointeja vauhditetaan taantuman ja elvytyksen nimissä, valmiit suunnitelmat ja yksimielisyys ovat eduksi, Raimo Piirainen (sd.) sanoi.

Valiokunnan varapuheenjohtaja, joensuulainen Osmo Kokko (ps.) sanoi tuntevansa kuljetusyrittäjän uraltaan Taavetti-Lappeenranta-välin ongelmat.

– Tunnen tien erittäin hyvin.

VALIOKUNNAN ensimmäinen maakuntamatka suuntautui itärajan pintaan, koska valiokunnan neljä kaakkoissuomalaista jäsentä asiaa vauhdittivat.

Kansanedustajat Jukka Kopra (kok.), Reijo Tossavainen (ps.), Suna Kymäläinen (sd.) ja Ari Torniainen (kesk.) muistuttivat hallitusohjelmasta, joka painottaa Venäjän yhteyksien kehittämistä.

Lisäksi he pitivät tärkeänä, että valiokunta pääsee omin silmin näkemään todellisuuden paikan päällä. Tarkoitus ilmeisesti jossain määrin toteutui.

– Ulkopaikkakuntalainen saa käsityksen ongelmien tasosta, satakuntalainen Ari Jalonen (ps.) sanoi.

LUUMÄEN JA IMATRAN väliseen kaksoisraiteeseen valiokunnan jäsenet eivät ottaneet sen kummemmin kantaa.

EU:n ja Venäjän viisumivapaudesta keskusteleminen ei ole vielä kovin ajankohtainen asia.

Eila Tiainen (vas.) oli vaikuttunut Lappeenrannan lentoaseman yhteyksistä Eurooppaan sekä teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun tiiviistä sidoksesta ympäröivään elinkeinoelämään.

Merja Kuusiston (sd.) mielestä Nuijamaan raja-aseman nimeen pitäisi ympätä Lappeenranta-sana. Lappeenrannan Nuijamaan raja-asema kertoisi paremmin, missä ollaan.

Valiokunta tutustuu keskiviikkona Imatraan ja raja-asemaan sekä käy Vaalimaalla ja Kotkan-Haminan satamassa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen