Jääviyssotku heiluttelee Eksoten hallitusta

Toimiminen sekä Eksoten että kunnan hallituksessa tuo jääviysongelmia. Eksoten ja Lappeenrannan hallitukseen kuuluvan Ilpo Hakulan mielestä kahdella pallilla istuminen onnistuu.

Anne Kotiharju

JÄÄVIYSONGELMAT ravisuttelevat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallitusta. Esimerkiksi hallituksen puheenjohtajan Ilpo Hakulan (kok.) toimiminen samalla myös Lappeenrannan kaupunginhallituksen toisena varapuheenjohtajana tuo hankalia jääviystilanteita.

Kuntaliiton tulkinnan mukaan Hakula ei voisi esimerkiksi Lappeenrannan palvelusopimusta käsiteltäessä osallistua päätöksentekoon kummassakaan hallituksessa. Samalla tavalla kahdella pallilla istuvat ainakin Taina Lonka (kesk.) Rautjärveltä ja Katri Pulli (kesk.) Lappeenrannasta.

Eksoten hallintojohtajan Virpi Kölhin mukaan myös Tuula Sutelan (sd.) rooli Imatran sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana sekä varajäsen Leena Bycklingin (sd.) asema Savitaipaleen kunnan hallituksen varajäsenenä saattavat tuoda esteellisyysongelmia.

KUNTALIITON, Eksoten sekä Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien lakimiehet ovat nyt selvittäneet kuntayhtymää, Eksotea, koskevaa esteellisyysproblematiikkaa.

Selvityksen perusteella Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esitti maanantaina kaupunginhallitukselle, että valtuustoryhmät nyt keskustelisivat asiasta ja tekisivät johtopäätökset luottamuselinten kokoonpanosta.

Kaupunginhallitus kuitenkin vain päätti saattaa asian tiedoksi valtuustoryhmille.

Ilpo Hakulan mielestä jääviysongelmaa pitää selvittää lisää ennen kuin tehdään uusia linjauksia. Hakula, joka on lakimies itsekin, ei lähtisi oitis vaihtamaan henkilöitä.

-Ei niin voi edetä, että asia nyt vain menisi toverituomioistuimien käsittelyyn.

-Tämä tuli puskista koko homma. Mitä tällä tavoitellaan, Hakula kysyy.

Hakula voi mielestään edelleen jatkaa kummassakin toimielimessä, vaikka ei voikaan osallistua kaikkeen päätöksentekoon.

KOKOOMUKSEN valtuustoryhmän puheenjohtajan Joonas Grönlundin mielestä asiat pitää nyt ilman muuta selvittää.

-Mutta on mielenkiintoista, miksi ne on otettu esille vasta nyt, kun Eksoten hallitus on istunut pari vuotta.

Lappeenrannan kaupunginlakimies Eero Immosen mukaan valtuustoryhmät käyttävät nyt tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

-Voi kysyä, onko järkeä siinä, että kummassakin päässä vaikuttaa henkilö, joka ei voi olla päättämässä asiasta.

Virpi Kölhi Eksotesta kertoo, että jääviyksistä huolimatta Eksoten hallitus kyllä saadaan aina päätösvaltaiseksi.

-Kunta voi pohtia tahollaan, että jos heidän oma edustajansa ei voi olla päättämässä jostain asiasta, onko se silloin kunnan edun mukaista.

Tähän mennessä noudatettu jääviyskäytäntö on ollut Eksotessa osin vaihteleva.

Kuntien valtuustot valitsevat edustajansa Eksoten valtuustoon, joka valitsee Eksoten hallituksen.

Arttu Muukkonen

Kristo Sylman

Marleena Liikkanen

Anu Pakarinen

Marina Bogomolova

Ilpo Hakula

Taina Lonka

Katri Pulli

Tuula Sutela

Leena Byckling

Esteellinen ei saa osallistua päätöksentekoon Jos päätöksentekoon on osallistunut esteellinen henkilö, on tapahtunut menettelyvirhe, joka voi johtaa päätöksen kumoamiseen.

Eksoten ja jäsenkunnan välisessä palvelusopimusasiassa (ja muissa vastaavissa) on intressiristiriita. Tuolloin jäsenkunnan kunnanhallituksen jäsenet ovat esteellisiä käsittelemään asiaa Eksoten yhtymähallituksessa ja Eksoten yhtymähallituksen jäsenet ovat esteellisiä käsittelemään asiaa omissa kunnanhallituksissaan.

Esteellinen henkilö ei voi osallistua asian käsittelyyn missään vaiheessa, esimerkiksi asian valmisteluun ennen päätöksentekoa.

Lähde: Kuntaliiton lausunto ja Lappeenrannan, Imatran sekä Eksoten lakimiesten yhteenveto Kuntaliiton lausunnosta

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju