Uusi galleria tuo esiin nuoria taiteilijoita

Hoi sie on samalla oleskelutila, kahvila, putiikki ja esiintymistila.

Elina Kemppainen

LAPPEENRANTA. Taideyhdistys 80N avasi sunnuntaina gallerian Lappeenrannan keskustaan. Perustajiensa mukaan Hoi sie syntyi halusta saada uudenlainen galleria kaupunkiin.

— Tarkoitus on madaltaa nuorten taiteilijoiden kynnystä tuoda teoksiaan esiin. Pyrimme pitämään mahdollisimman halpana pääsyn tänne, yhdistyksen puheenjohtaja Ville Silvennoinen kertoo.

Koulukatu 27:n sisäpihalla sijaitseva tila ei näytä perinteiseltä gallerialta. Nurkassa on soittimia, lattialla räsymattoja ja seinillä väriä.

— Olemme yrittäneet rakentaa jotain uutta. Ettei ole vain valkoisia seiniä ja taulut suorassa rivissä. Töiden ripustus saa olla linjasta poikkeavaa ja mielenkiintoista.

Silvennoisen mukaan galleria on samalla oleskelutila, kahvila, putiikki ja esiintymistila. Takahuoneessa on työskentelytilat kahdelle ihmiselle.

Hänen mukaansa tilaan voi tulla vain oleskelemaan tai järjestää siellä itse tapahtumia.

Hoi sien kaltainen on ollut taideyhdistyksen koko puolitoistavuotisen olemassaolon aikainen haave. Yhdistyksellä on myös pieni näyttelytila Linnoituksessa.

Silvennoinen aloitti sopivien tilojen etsimisen heti.

Yhdistyksen ydinporukka on remontoinut tilaa itse kaksi viikkoa. Heidän mukaansa yhdistys perustuu yhteisöllisyyteen. Sen ideana on tuoda eri taiteen alojen ihmiset yhteen.

— Pikkukaupungissa on sellaista, että jos jotain haluaa, se on tehtävä itse, yhdistyksen aktiivi Roope Kojo kuvailee gallerian perustamisen syitä.

— Sanomme aina, että joukossa on vahvuutta, Silvennoinen sanoo.

Tulevia suunnitelmia ovat pääsiäisen reggaetanssit ja Tapanaisen talon rakennustyömaan aidan maalaaminen vappuna.

Gallerian ensimmäinen näyttely Ärrävikainen täydellisyys on 20-vuotiaan Aili Julia Salmen maalauksia, grafiikkaa ja valokuvia. Ville Silvennoinen löysi Salmen, kun oli kysymässä tilan vuokrauksesta Salmen äidiltä, jolla oli aiemmin liike tilassa.

Kävi ilmi, että tytär on taiteilija ja pian Silvennoinen ja Salmi olivatkin sopineet näyttelystä, joka on Salmen ensimmäinen yksityisnäyttely.

— Olen voimakkaiden mutta kilttien värien ystävä. En hirveästi suunnittele töitäni. Aloitan vaan maalauksen ja se tulee ulos. Työ on valmis, kun en jaksa maalata sitä enää, Salmi kuvailee.

Näyttelyn nimiteos syntyi, kun hän maalasi viettäessään aikaa bändikavereidensa kanssa. Syntyi työ, jota hän ei tunnistanut omakseen eikä tiennyt mitä sille tehdä. Rumpali totesi, että tee ärrävikainen täydellisyys.

— Maalasin sen. Teoksia kuvastaa vinksahtaneen vaaleanpunaisen täydellisyyden etsintä, Salmi hymyilee.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen