Lappeenrannan länsialueilla suuret suunnitelmat, mutta pienet murheet

Ideoita Sammontorin elävöittämiseksi riittää. Asukkaita kiinnostavat montut, bussipysäkit ja paarmat.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Sammonlahden alue- ja liikekeskuksen kehittämissuunnitelma etenee verkkaan. Asukkaita askarruttavatkin paljon pienemmät kysymykset.

Lappeenrannan läntisten alueiden asukasfoorumissa kehittämistyöryhmän puheenjohtaja Ilpo Koponen kertoi asukkaille työryhmän ideoista alueen suhteen. Työ lähtee osayleiskaavan tarkastuksesta ja voisi johtaa käytännön toimiin vuosina 2013-14.

Vetovoiman lisäämiseksi pitäisi täyttää tyhjät tilat, tiivistää rakentamista, parantaa pysäköintiä ja sekavia kulkureittejä, saada lähiliikuntapaikkoja sekä muovata Sammontorilta marketeille vievä Hietakallionkatu houkuttelevaksi bulevardiksi.

Kaupunki on jo Koposen mukaan hahmotellut joitakin järjestelyjä. Terveyskeskuksen liittymä voitaisiin siirtää ja koululle järjestää ajoreitti. Sammontorillekin pitäisi saada uusi liittymä ja näkyvämpi sisäänkäynti Skinnarilankadun puolelta.

Oleellista olisi saada Sammontorille uusia toimijoita. Haaveissa on ollut monikulttuurisuuskeskus Momentti, mutta se ei halua pois keskustasta.

Muita haavekuvia ovat basaarityyppinen toiminta ja kansainvälinen opiskelijakeskus.

Eloa toisi kirjaston aukiolo viikonloppuisinkin, läpi vuorokauden palveleva kauppa tai kioski ja postipiste.

Asukkaita sapettaa ehkä eniten Minimanin menetys. Foorumissa toivottiin, että uusi paikka kaupalle löytyy.

Kysymysten sijaan Koposelle esitettiin jokunen maltillinen toive. Kauppojen luo toivottiin bussipysäkkiä molemmin puolin katua sekä suojatietä.

Kammottaville montuille Sammonkodin parkkipaikalla lupailtiin hätäapua.

Alueraadin puheenjohtaja Pia Mantere kertoi työryhmän saaneen jotain jo aikaankin: uudet, näkymättömät, mutta tilavat jätepisteet.

Alueraadin tavoitteista monikin on toteutumassa: rantaraitti rakentuu lisää, ja Ruoholammelle on lupailtu toimivaa joukkoliikennettä.

-?Joukkoliikennesuunnitelma on netissä, sitä saa kommentoida, Mantere kannusti.

Myös Kourulan koulun ja liikekeskuksen ympäristöön on tiedossa korjauksia.

Uimarantojen kaisloista huolestuneille kerrottiin, että kaislojen poisto Sammonlahden rannalta alkaa tänä keväänä. Vetisyyteen, puskiin ja ilkivaltaan pitäisi vielä keksiä lääkkeet.

Pien-Saimaan suojeluun liittyen Sammonlahden pohjukkaan käydään pian rakentamaan kosteikkoa. Virpi Junttila oli huolissaan alueen metsästä.

-Liito-oravapuita ei saa hävittää, mutta muuten joudutaan kaatamaan vähän puita, ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen pahoitteli.

Ahti Nuottimäkeä askarrutti, lisääkö kosteikko paarmoja. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoi, että näin ei käynyt ainakaan Vihdissä.

Muuten Jarva lähinnä muistutti realiteeteista: investointitahti kaupungissa on jo nyt tuplasti sen, mitä talous oikeastaan kestäisi.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkoselle valitettiin vain huonoa suomea puhuvista terveyskeskuslääkäreistä ja päivystyspolin epämukavista tuoleista. Kumpiakaan ei Itkosen mielestä saisi Eksotessa olla.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Ruoholammella asuvat Ilkka Rautiainen ja lapset Arttu Rautiainen ja Aino Latvala hakivat Sammontorin kirjastosta koirankasvatusoppaita. Isä-Rautiainen kaipaisi alueelle lisää tekemistä nuorille ja maahanmuuttajille.

Sammontori on oiva paikka ainakin keulimiseen. Oskari Kontunen antoi tyylinäytteen tiistaina räntäsateen tauottua.

Kirjoittaja:
Seija Hackman