Muukon tuulimyllyt jauhavat sähköä jo ensi keväänä

Kuutostien varten nousee seitsemän satametristä tornia. Tuulivoimaloiden lavat kiertävät jopa 155 metrin korkeudessa. Tuulipuiston rahoittajaksi löytyi Tapiola.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Muukon tuulipuiston rakentaminen alkaa vielä tässä kuussa. Kuutostien varteen Lappeenrannan ja Joutsenon välille nousee vajaan vuoden aikana yhteensä seitsemän korkeintaan 155 metriin kohoavaa tuulivoimalaa. Sähköntuotannossa ne ovat Tuulisaimaa Oy:n toimitusjohtajan Petteri Laaksosen mukaan helmi-maaliskuussa.

Tuulipuiston rakennusluvat varmistuivat jo syksyllä, ja maanantaina yhtiö kertoi hankkeen rahoittajasta. Tuulisaimaa on solminut yhteistyösopimuksen Tapiola-konsernin omistaman Kiinteistö-Tapiola Oy:n kanssa. Sopimus kattaa Muukon tuulipuiston ohella vastaavien hankkeiden rahoittamisen myös jatkossa.

Investoinnin arvo on noin 26 miljoonaa euroa. Teholtaan voimalat ovat korkeintaan 3 megawattia, eli yhteisteho on 21 megawattia.

Laaksonen kertoo, että työt Muukossa alkavat sähköaseman rakentamisella. Keväämmällä alkaa tiestön ja kaapelilinjausten valmistelu.

Tuulipuiston rakentamisessa suurin yksittäinen kulu ovat turbiinit. Laaksonen arvelee, että neuvottelut turbiinitoimittajien kanssa saadaan loppuun vielä tässä kuussa.

Tuulisaimaa on lappeenrantalaistaustainen yritys, joka kehittelee tuulipuistohankkeita eri puolelle Suomea. Muukon tuulipuistoa rakentamaan ja pyörittämään se on perustanut Tuulimuukko Oy:n.

Nyt tehdyllä kaupalla Tuulisaimaa myi 90 prosenttia Tuulimuukon osakkeista Tapiolalle. Loput se pitää itsellään. Laaksonen ei kommentoi kauppahintaa eikä muutenkaan rahoituksen yksityiskohtia.

Yhtiöt ilmoittivat, että Tuulimuukko on tilannut Muukon tuulipuiston toteutuksen Tuulisaimaa Oy:ltä.

Laaksosen mukaan vastaavaa mallia on tarkoitus noudattaa tulevissakin puistoissa. Tuulisaimaan rooli on siis toimia hankkeiden valmistelussa, eli sopivien maa-alueiden hankkimisessa ja luvittamisessa, sekä projektin toteutuksessa. Varsinaiset tuulipuistot toimivat omina yhtiöinään, joihin Tuulisaimaa voi jäädä vähemmistöomistajaksi.

Tuulisaimaalla on vireillä kymmeniä kehityshankkeita eri puolilla Suomea. Laaksonen puhuu tulevista tuulipuistoista vielä varovasti. Niiden rakentaminen on paljolti kiinni lupaprosesseista.

Muukon jälkeen pisimmällä Tuulisaimaan hankkeista on Ruokolahden Hauklapin suunnalle suunniteltu puisto. Tornatorilta vuokratuille maille Puumalantien molemmin puolin on piirrelty yhdeksän voimalan kokonaisuutta. Puiston kaavaluonnos on herättänyt jonkin verran vastustusta lähistön maanomistajissa.

Puumalassa Tuulisaimaa on selvitellyt 11 turbiinin sijoittamista kunnan ja seurakunnan maille. Myös esimerkiksi Kotkan Halla ja Ristiinan Pellosniemi ovat olleet suunnittelupöydillä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari