Niiaten liikkuvaan elämään

Lappeenrannan Naisvoimistelijoiden Mila-joukkue osallistui kotikisoihin. Voimistelu opettaa lapsille tärkeitä liikuntataitoja.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Mila-joukkueen pienten voimistelijoiden hypyt ja taivutukset sujuvat mallikkaan yhdenaikaisesti. Lappeenrannan Naisvoimistelijoiden 9-10-vuotiaiden tyttöjen ryhmä saa ohjelmansa päätteeksi raikuvat aplodit.

Joukkue poistuu parketilta siistissä järjestyksessä. Samaan aikaan valmentajan posket punoittavat. Jenna Toivari tarvitsee Voimisteluasema-kilpailun käsiohjelmaa huiskakseen.

-Valmentajana on jännittävämpää kuin itse kilpaillessa. Oman joukkueen suoritusta on mahtavaa seurata, vielä kun menee noin hyvin kuin nyt. Tulee suunnaton määrä iloa, kun joukkue onnistuu, Toivari kertoo lehtistä vispatessaan.

VOIMISTELUASEMA on Suomen Voimisteluliiton kehittämä leikkimielinen kilpailu alle 12-vuotiaille. Tapahtuman tarkoituksena on tarjota lapsille positiivinen koke- mus.

Aseman ohjelma on samanlainen kuin varsinaisissa vanhempien juniorien kilpailuissa. Kilpailusuoritusta edeltää viralliset harjoitukset. Jokaisen joukkueen suoritus arvioidaan, mutta sijoituksia ei listata.

-Vanhemmat tulevat katsomoon ja lapset pääsevät näyttämään heille, mitä saleilla on harjoiteltu, Toivari toteaa.

VOIMISTELULLA ON suuri merkitys lasten liikuntakasvatuksessa. Vanhemmat ymmärtävät lajin monipuolisuuden.

-Lasten ryhmät ovat olleet aika täynnä. Toivottavasti saamme syksyllä lisää ryhmiä. Ohjaajatilanne on vähän vielä auki.

-Mahdollisimman paljon ja monipuolista toimintaa pyrimme järjestämään.

Voimistelu kehittää kehonhallintaa, mikä auttaa lapsia saamaan lisää myönteisiä kokemuksia liikunnasta. Ne ohjaavat pieniä ja isompiakin tenavia liikunnallisen elämäntavan tielle.

-Harjoituksissamme on ihan perusliikuntaa, ketteryyttä, nopeutta ja tasapainoa lasten herkkyyskausien mukaan, Toivari valottaa.

-Lajinomaista harjoittelua on myös, mutta sitä vähemmän mitä pienempiä lapset ovat.

TOIVARI LÖYSI oman intohimonsa juuri joukkuevoimistelusta.

-Aloitin aika myöhään, 14-vuotiaana, kavereitten kautta. Se kolahti heti. Toki kaikkea muuta liikuntaa olin jo aiemmin harrastanut.

Aktiivisen seuratoiminnan lisäksi Toivari on käynyt tuomarikoulutuksen. Eniten aikaa vierähtää Mila-joukkueen valmentajana ja kahden muun joukkueen valmennuksen apuna.

-Valmentaminen on ihan oma juttunsa. Pääsen opettamaan lapsille samoja asioita, joita olen itse oppinut. Se on tosi hieno asia.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Lappeenrannan Naisvoimistelijoiden tytöt niiasivat kohteliaasti ohjelmansa päätteeksi.

Imatran Voimistelijoiden lapset esittivät taitojaan hymyssä suin.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen