Purkukaivurit möyrivät Parikkalan keskustassa

Kasvojenkohotus miellyttää kuntalaisia

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Purkukoneet repivät alas taloja Parikkalan pääkadulla. Parikkalantien pääkatuosan varrelta on purettu tai puretaan lähiaikoina ainakin kuusi rakennusta. Lähiympäristöstä poistuu kaksi.

Kunnan vs. teknisen johtajan Heikki Määttäsen mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan mikään ”Turun tauti”, jossa vanhaa puretaan uuden rakentamisen huumassa.

-Ei missään tapauksessa. Purettavat talot ovat eri tavoin loppuun käytettyjä. On pelkkää sattumaa, että useita taloja puretaan nyt samaan aikaa.

Parikkalassa on vireillä useita rakennushankkeita. Etelä-Karjalan osuuskauppa purkaa Kaakonrannan ja S-marketin kerrostalojen sekä uuden kaupan tieltä. Osuuspankki taas suunnittelee kerrostaloa puretun vehnämyllyn tilalle.

Kunta puolestaan purkaa uuden päiväkodin tieltä Satakielen päiväkodin talon. Myös käyttökiellossa oleva Palokärjen päiväkoti keskustan lähellä Opintiellä katoaa melko varmasti. Palokärjen kohtalo ratkaistaan keskustan asemakaavoituksen yhteydessä.

-Rakennuksessa on niin vakavat kosteusongelmat, että talon eliminoiminen lienee lähellä.

Määttäsen mukaan kunnan omistaman rautatieaseman alueen rakennuksistakin joku vähäisempi saattaa lähteä. Ulkorakennuksien kohtalo selviää käynnissä olevan aseman ehostusprojektin aikana.

Pääkadun ilme muuttuu melkoisesti, kun nykyisten matalien talojen sekaan nousevat uusi suurkauppa ja kolmi- tai nelikerroksiset kerrostalot.

Määttäsen mukaan rakentamista ohjataan niin, että rakennukset soveltuvat maisemaan.

-Ja onhan uuden rakentaminen kehityksen merkki.

Parikkalan taajamaan uusi ilme

Purettuja

Rautatieaseman tyhjä sivurakennus, Kirjolan koulu 2011, Vanha vehnämylly 2012.

Purettavia

Vanha linja-autoasema/Kaakonranta (2012), S-market (2012-2013), Satakielen päiväkoti/entisen sahan konttori (2013).

Purkua mietitään

Palokärjen päiväkoti, rautatieaseman huonokuntoiset sivurakennukset, Vaihtokalusteen rakennus.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen