Saimia luopuu Rantapajasta

Ammattikorkeakoulun korumuotoiluopetus keskittyy Imatralle. Rahoituksen supistuminen pakottaa vähentämään tiloja. Korutaiteilijat kokoavat voimiaan tilojen vuokraamista varten.

Sari Pullinen

Saimaan ammattikorkeakoulu (Saimia) luopuu Rantapajan tiloista Lappeenrannassa huhtikuun lopussa. Tuolloin päättyy vuokrasopimus Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Koska Saimian rahoitus valtiolta pienenee, säästöjä etsitään tiloja karsimalla. Samalla korutaiteen koulutus keskitetään kokonaan Imatralle, ja siellä erityisesti Linnalan kampukselle.

— Henkilöstöstä ei voi määrättömästi vähentää, Saimian rehtori Anneli Pirttilä perustelee.

Rantapajassa ovat opiskelleet ja työskennelleet kivimuotoilun opiskelijat. Siellä on toiminut myös korunäyttelytila. Näyttelyitä voidaan jatkossa pitää Saimian Skinnarilan kampuksella sekä Imatralla tietäjäntalon aulassa. Myös museoiden kanssa on tehty näyttely-yhteistyötä.

Korutaideyhdistys on kiinnostunut saamaan tilat vuokralle. Yhdistys neuvottelee Rantapajan vuokraamisesta parhaillaan kaupungin kanssa.

— On kartoitettu mahdollisuuksia, olisiko yhdistyksen mahdollista vuokrata tilat, kertoo korutaideyhdistyksen puheenjohtaja, korutaiteilija Tarja Tuupanen.

— Katselemme vielä, saisimmeko toiseen rakennukseen jotakuta yrittäjää tai isompaa vuokralaista.

Rantapaja käsittää kaksi tiilirakennusta, joista toiseen yhdistys kaavailee työtiloja ja galleriaa.

Tuupasen mukaan päätöksiä tehdään viikon, kahden sisällä.

— Meistä olisi hienoa, että Rantapaja säilyisi kulttuurikäytössä ja että siitä voisi vuokrata työhuoneita. Yhdistyksenä meitä kiinnostaa se, että voimme edelleen tuoda esille korutaidetta Suomessa. Se on ydintoimintaamme, Tuupanen sanoo.

Etelä-Karjalan ammattiopistolla on korukivialan artesaanikoulutusta. Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelman osastonjohtaja Maija Matikainen kertoo, etteivät he kuitenkaan ole kiinnostuneita Rantapajasta.

— Armilankatu 40:een ovat juuri valmistuneet toimivat tilat, eivätkä opiskelijamäärämme juuri kasva, Matikainen sanoo.

— Myös taloudelliset seikat ovat tällä hetkellä sellaiset, ettei koulutuskuntayhtymä ole halukas vuokraamaan ulkopuolisia tiloja.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Rantapaja sijaitsee Lappeenrannan satamassa. Se on ollut Saimaan ammattikorkeakoulun korutaideopiskelijoiden käytössä.

Korutaideyhdistys suunnittelee Rantapajan vuokraamista, jotta korutaiteilijat voisivat työskennellä siellä edelleen ja jotta koruja voitaisiin pitää esillä sen galleriatilassa. Yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Tuupanen on itsekin korutaiteilija.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen