Takaisin juurille

Monipalvelupisteenä toimiva Suomenniemen kirjasto valloitti kunnantalon alakerran. Aukioloajat miltei kaksinkertaistuivat.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Kunnantalon päätykamarit täyttyivät kirjoista vajaan 40 vuoden tauon jälkeen. Vanhalle paikalleen palannut Suomenniemen uudistettu kirjasto on suunniteltu kestämään kaikki kuntauudistuksen myllerrykset.

-Kirjaston yhteyteen tehtiin ELY-keskuksen avustuksen turvin yhteispalvelupiste ja mahdollisuus videoneuvottelujen käymiseen. Nyt taloa pystytään pitämään yllä suunnitellun kuntaliitoksen jälkeenkin, kirjastotoimenjohtaja Suvi Pirnes-Toivanen toteaa.

Toista vuotta vireillä ollut kirjaston siirtyminen kunnantalon yhteyteen tehostaa ja parantaa palveluja. Kirjaston aukioloajat pitenivät 21:stä 38 tuntiin viikossa ja henkilökunta voi kirjaston asiakaspalvelun ohella hoitaa monia muitakin tehtäviä.

Miinuspuolelle kirjataan aiempaa naftimpi neliömäärä ja omasta kirjavarastosta luopuminen. Kokoelma on nyt aiempaa pienempi mutta tuoreempi, käytöstä poistetut kirjat odottavat vanhassa kirjastossa Suomenniemi-päivien yhteydessä järjestettävää kirjamyyntitapahtumaa.

KIRJASTON tulevaisuus Suomenniemellä riippuu nyt asukkaista itsestään. Lainauslukujen perusteella suomenniemeläiset ovat varsin laiskoja lukijoita: kuntalaiset lainaavat vuosittain keskimäärin 10 kirjaa, kun koko maan keskiarvo on kahdeksan kirjaa korkeampi.

-Oppilaitosten puute näkyy lainausluvuissa. Yläkoululaiset käyvät kirjastossa koulupaikkakunnillaan, Pirnes-Toivanen muistuttaa.

Kesäasukkaat sen sijaan tukevat kirjastoa parhaansa mukaan. Lainausluvut nousevat aina kesälomakuukausina.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Suomenniemen kirjastotoimenjohtajan tehtäviä hoitava Suvi Pirnes-Toivanen otti vastaan Minna Nirkon (oikealla) kirjapalautukset. Vuoroaan odottivat Alisa Tychkalova, Matias Nirkko, Juhana Karhula ja Suomenniemen koulun opettaja Pia Iso-Mustajärvi.

Suomenniemen uusittu kirjasto

Avoinna kunnantalon alakerrassa maanantaisin ja perjantaisin kello 9-19, tiistaista torstaihin kello 9-15.

Lainauspalvelujen lisäksi käytettävissä on lehtilukusali ja asiakastietokoneita, videoneuvottelumahdollisuus ja kokoustiloja.

Yhteispalvelupisteessä saatavilla lomakepalveluja.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen