Baarissa myytiin alkoholia kolme vuotta ohi kirjanpidon

Omistajakaksikkoa syytetään törkeistä veropetoksista ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Matti Riihelä

LAPPEENRANTA. Olut- ja drinkkibaaria pyörittäneen yhtiön omistajien epäillään kiertäneen veroja pimeällä alkoholin myynnillä. Lappeenrannassa toimineessa baarissa jätettiin tutkimusten mukaan kirjaamatta alkoholimyyntejä kolmen vuoden aikana yhteensä 260 000 euroa.

Kihlakunnansyyttäjä Tiina Pirinen syyttää toista omistajaa, 37-vuotiasta miestä, kahdesta törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä toista omistajaa, 42-vuotiasta miestä, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Juttua on käsitelty Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa, joka antaa päätöksensä todennäköisesti kesäkuun aikana.

NUOREMPI miehistä oli yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa jäsen. Syyttäjän mukaan myös vanhempi miehistä käytti kuitenkin tosiasiallista määräysvaltaa yhtiössä.

Molemmilla miehillä oli käyttöoikeudet yhtiön tileihin.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2007, 2008 ja 2009.

Syytteen mukaan vältettyjen verojen määrä elinkeinoverotuksen osalta oli 67 600 euroa ja arvonlisäverotuksen osalta 57 200 euroa.

PIMEÄLLÄ myynnillä saatua tuloa siirrettiin syytteen mukaan vuosittain peiteltynä osinkona toiselle yhtiömiehelle. Tällä tavalla veroa on vältetty henkilökohtaisesta tulosta yhteensä yli 100 000 euroa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus määräsi jutun tutkinnan edetessä viime vuoden heinäkuussa miesten omaisuutta vakuustakavarikkoon ja hukkaamiskieltoon noin 248 000 euron edestä. Miehet omistavat yhdessä veneen, kolme asunto-osaketta ja toisen yhtiön.

JUTUSSA oli kuultavina käräjäoikeudessa kahden käsittelypäivän aikana lukuisia todistajia.

Kihlakunnansyyttäjä Pirinen vaati, että vastaajat on määrättävä liiketoimintakieltoon ja kumpikin tuomittava ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä