Karjalakoti kaikuu tyhjyyttään

Saattohoitokodissa on koko talvena käväissyt vain muutama asiakas. Etukäteen kysynnän arveltiin olevan kova.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Jättisohva, valoisa keittiö, 12 valoisaa huonetta ja sauna odottavat käyttäjiään Karjalakodissa Lappeenrannan Hiessillassa. Uudehkoon rivitaloon avattiin syksyllä Suomen viides yksityinen saattohoitokoti.

Talven aikana hoidossa on ollut lyhyitä jaksoja vain kourallinen palveluseteliasiakkaita. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ei ole ostanut palveluja, ja tälläkin hetkellä talo on täysin tyhjä.

-Lainalla on toimittu. Kohta tämä syö jo oman talon nurkkaa, kodin toinen perustaja ja omistaja Kirsti Marttinen toteaa.

Yrittäjillä oli kotia perustaessaan sellainen kuva, että saattohoidosta ja lyhytaikaisista hoitopaikoista olisi kova kysyntä. Sijoituspaikkaa etsivistä ihmisistä kuuli kaikkialla. Omaishoitajille tehtiin kysely, ja kuusikymmentä sadasta vastasi, että tarvetta oli.

Lisäksi ministeriö on patistellut kuntia ja terveyspiirejä laatimaan saattohoitosuunnitelmat ja pistämään hoidon kuntoon, mutta Etelä-Karjalassa asiat etenivät Marttisen mielestä hitaasti.

-Kun tietää, miten asiat muualla on järjestetty, tarve tuntui ilmeiseltä, Marttinen kertoo.

Saattokodin perustamiseen yrittäjiä ajoi oma kokemus sairaanhoitajana. ”Potilaiden ja omaisten ääntä ja tahtoa ei mielestäni tällä alueella kuulla”, kirjoitti Kirsti Marttinen Etelä-Saimaan yleisönosastollakin.

Kauhunäytelmistä Marttinen sen sijaan kertoo kuulleensa. Fyysisen kivun lievitys ehkä jo toimii, mutta henkisen ei aina.

-Potilaalle on saatettu kertoa, ettei parantavia hoitoja ole samalla kun huoltomies vaihtaa lamppua vieressä. Puuttuu tiloja, henkilökuntaa ja aikaa. Voi olla, että potilaat ja omaisetkaan eivät ymmärrä niitä pyytää, Marttinen sanoo.

Talvella Eksotesta kerrottiin, että saattohoitokotia voitaisiin käyttää kotisaattohoidon tukiyksikkönä. Kotona oleva potilas voitaisiin tarvittaessa tuoda päiväksi tai pariksi Karjalakotiin.

-Sellaistahan saattohoito on kaikkiaankin, lyhytaikaista, Marttinen toteaa.

Nyt Karjalakodilla ja Eksotella on sovittuna neuvottelu kesäkuulle. Eksoten terveyspalvelujen johtajan Markku Huplin mukaan neuvotteluissa käydään läpi vanhuspalvelujenkin tarpeita. Saattokoti voisi palvella myös vuorohoitopaikkana ja omaishoitajien vapaiden aikana.

Hoitokodin töihin on lupautunut 12 hoitajaa. Toistaiseksi vähät työt on hoidettu 2-3 hoitajan tuntitöinä. Loput pysyttelevät vanhoissa töissään ja odottelevat tilanteen laukeamista.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Sairaanhoitajat Kirsti Marttinen (edessä) ja Heidi Pellinen ryhtyivät uranuurtajiksi perustaessaan Lappeenrantaan yksityisen saattohoitokodin.

Karjalakodin sisustukseen on haettu värejä, luonnonvaloa ja kodinomaisuutta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman