Nuoriso haluaa nyt lukioon

Itä-Suomen koulu rikkoi lukiohaussa ennätyksensä. Imatran yhteislukioon tulee yksi ryhmä lisää. Ammattiopistoon hakevien määrä romahti.

Teemu Saintula

LUKION suosio lähti kunnon nousuun Etelä-Karjalassa tänä keväänä. Ammattiopistoon haluavien määrä on samalla vähentynyt selvästi.

Venäjän kieleen ja kulttuuriin erikoistunut Itä-Suomen koulu teki ennätyksensä lukiohaussa. Itä-Suomen koulun johtavan rehtorin Petri Kyyrän mukaan ensisijaisia hakijoita Lappeenrantaan oli 25 ja Imatralle kahdeksan.

Imatralla kaupungin lukioiden opiskelijoiden määrä nousee yhdellä ryhmällä. Imatran yhteislukion rehtori Aapo Ropponen sanoo, että Imatran yhteislukiossa opiskelijoita aloittaa ensi syksynä 15-20 tätä vuotta enemmän. Lukiolaisten väheneminen puolestaan on loppunut Vuoksenniskan lukiossa.

Samaan aikaan Etelä-Karjalan ammattiopistoon haki noin 400 nuorta vähemmän kuin syksyllä 2011.

-Hakijamäärät ovat aiempina vuosina olleet huipussaan, muistelee Etelä-Karjalan ammattiopiston opinto-ohjauksen koordinaattori Riitta Moilanen.

NUORISO on jo aiemmin muualla Suomessa innostunut lukiosta uudelleen.

-Trendi tulee pääkaupunkiseudulta, ammattiopiston Moilanen toteaa.

Selvää vastausta nuorten lukioinnostuksen nousuun lukioiden rehtorit tai Moilanen eivät keksi. Itä-Suomen koulun rehtori Petri Kyyrä miettii, että hänen lukionsa suosio voi johtua venäjän kielen saamasta runsaasta julkisuudesta.

Moilanen ja lukion rehtorit pohtivat, että lukiot ovat parina viime vuotena mainostaneet paljon. Lisäksi rehtorit toteavat, että lukiot ovat tehneet jotakin oikein.

LAPPEENRANNASSA lukioon hakevien määrä väheni yhdeksäsluokkalaisten määrään suhteutettuna. Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimenjohtajan Tuija Willbergin mukaan tilanne on silti hyvä. Lappeenrannan lukiot kokivat opiskelijamäärien nousun jo kaksi vuotta sitten.

-Silloin nousu oli huomattava.

Willberg muistelee, että Lappeenranta mainosti lukioitaan kovasti kaksi vuotta sitten.

IMATRALLA lukioon pääsevät kaikki halukkaat, joilla on yli seitsemän keskiarvo. Imatran yhteislukion rehtorin Aapo Ropposen mukaan kaupunki ja lukiot yrittävät toimia joustavasti. Kaupunki on asettanut lukiolaisten määrälle ylärajan, mutta se on korkea.

Lappeenranta asetti lukiolaistensa määräksi tänä vuonna 380. Luku ei jousta hakijamäärän mukaan. Ensisijaisia hakijoita oli 428.

Kyyrä laskee, että Itä-Suomen koulun lukioon haluavista 80-90 prosenttia pääsee sisään. Muut karsiutuvat puutteellisen suomen tai venäjän kielen takia.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut Imatran vt. sivistystoimenjohtajaa Tuula Salovuorta eikä Opetushallituksesta asiasta tietäviä.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Ylioppilaslakki kiinnostaa nuoria peruskoulun jälkeen taas ammattitutkintoa enemmän. Lappeenrantalaisen Kimpisen lukion uudet ylioppilaat painoivat lakit päähänsä keväällä 2011 Lappeenranta-salissa.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula