Kiveä keittiöön millintarkasti

Imatralainen Louhi Kivitasot tekee mittojen mukaisia keittiötasoja graniitista ja kvartsikomposiitista kiireisellä toimitusajalla.

Ilpo Leskinen

IMATRA. Hallista löytyy kivilevyä jos jonkinlaista. Kone koneelta ja mies mieheltä kivilevy työstyy, jalostuu ja hioutuu keittiötasoksi, millintarkkojen mittojen mukaan.

Imatralainen Louhi Kivitasot on erikoistunut keittiöiden kivipintoihin. Valikoimaa pitää löytyä, sillä kuluttajien maku on lähes rajaton.

— Vaikka työ on koneellista, keittiötasojen valmistus tavallaan edustaa vanhan ajan kädentaitoa, tuotantopäällikkö Jukka Partonen kertoo.

YRITYS käyttää 14:ä ulkomaista graniittilaatua. Emoyritys Vientikivi puolestaan työstää Kiukaisissa kotimaista kiveä keittiötasoiksi.

— Kuluttajien mieltymykset pakottavat laajaan valikoimaan. Siksi ulkomaista kiveä käytetään. Suomesta löytyy laadukasta kiveä, mutta osa esiintymistä on ehtymässä, Partonen sanoo.

— Graniiteista musta on ylivoimaisesti suosituin.

KVARTSIKOMPOSIITTI on uudehko materiaali keittiötasoissa. Sitä löytyy kymmentä laatua valkoisesta tummaan. Materiaali sisältää 93 prosenttia jauhettua kvartsia sekä loput väripigmenttiä ja sideaineita.

Partonen kertoo, että kvartsikomposiitti on ollut Suomen markkinoilla reilut viisi vuotta. Se on saanut reilun 15 prosentin jalansijan.

— Keinomateriaalina se on tasalaatuista mutta samalla sillä on luonnonkiven ominaisuudet.

LOUHI valmistaa viikossa 35—50 keittiön kivitasot. Työtä tehdään vain tilausten mukaan.

— Saamme tilaukset kolme viikkoa ennen toimitusta. Valmistus alkaa viikkoa ennen asennusta, joten työ on hektistä, Partonen kertoo.

Valtaosa kivitasoista menee uusiin omakotitaloihin. Suurten keittiöiden keskelle tehdään myös saareketasoja.

Louhi Kivitasot Oy

Toimii Imatran Karhumäellä. 13 työntekijää.

Emoyritys on Kiukaisissa toimiva Vientikivi.

Keittiötasojen valmistus alkoi Imatralla vuonna 1985 ja vuodesta 1989 nykyisissä tiloissa.

Viimeiset 17 vuotta toimipiste on ollut Vientikiven omistuksessa.

Tärkein yhteistyökumppani on Puustelli. Tekee yhteistyötä myös muiden keittiövalmistajien sekä puusepänteollisuuden kanssa.

Liikevaihto oli noin 2,8 miljoonaa euroa vuonna 2011.

Neljännes tuotannosta viedään Ruotsiin.

Keittiötason valmistusvaiheet

Raaka-aineena on valmiiksi työstetty kivilevy.

Muotoon sahaus.

Näkyvien sivujen hionta.

Viimeistely.

Liesi- ja allasaukkojen työstäminen.

Altaiden kiinnitys (lähes puolet toimituksista).

Toimitus asiakkaalle.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen