Lappeenranta tiukkana Höytiönsuolla

Kaupunki vaatii ympärivuotista kemiallista puhdistusta turvesuon kuivatusvesille ja on huolestunut Suokumaanjärven tilasta.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan kaupunki vaatii tiukkoja ehtoja Joutsenon Höytiönsuon turvetuotannolle.

Turvesuon kuivatusvesille vaaditaan ympärivuotista kemiallista käsittelyä, jo turvetuotannon käynnistysvaiheen aikana.

Syynä vaatimukseen on, ettei Höytiönsuon alapuolinen Suokumaanjärvi kestä enää yhtään lisäkuormitusta.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta ja kaupunginhallitus ovat sorvanneet lausuntoa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Vapon ympäristölupahakemuksesta. Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantain kokouksessaan.

Vapo hakee Höytiönsuolle ympäristölupaa turpeennostoon 90 hehtaarin alalle. Paikka sijaitsee Konnunsuon itäpuolella Leppälän ja Marttilan kylien välissä.

Tuotannon arvioidaan jatkuvan vuoteen 2045. Tarkoitus on nostaa jyrsinturvetta noin 47?000 kuutiometriä vuodessa. Turve on määrä toimittaa Kaukaan Voiman Lappeenrannan voimalaitokselle.

Kuivatusvedet on tarkoitus johtaa Rajaojan, Leppäsjoen ja Suokumaanjoen kautta Suokumaanjärveen.

Höytiönsuolla on jo turvetuotantoa 29 hehtaarin alueella. Siellä vesiä on puhdistettu pintavalutuskentällä. Se on ympäristölautakunnan mukaan toiminut huonosti.

Kemiallisen puhdistuksen vaatimusta Vapon turpeenottoon ei pidetä kohtuuttomana vaatimuksena.

Suokumaanjärvi on huonommassa kunnossa kuin pitkiin aikoihin. Sen vedenlaatu on välttävän ja huonon rajamailla. Järven tilan parantaminen EU-tavoitteiden mukaiseksi vaatii päästöjen vähentämistä.

Leppäsjoen vedenlaatu vaikuttaa merkittävästi Suokumaanjärven tilaan.

KAUKAAN VOIMA ei täysin toimi bioenergialla vaan vajaus korvataan turpeella. Turpeen osuus on noin 20 prosenttia kaikesta polttoaineesta.

Kattilassa joudutaan käyttämään turvetta polttoprosessin vakauttamiseksi. Turvetta käytetään 10-30 prosenttia muun polttoaineen laadun mukaan.

Kaukaan voima tarvitsee turvetta noin sadan kilometrin säteellä voimalan ympäriltä.

Höytiönsuon keskellä sijaitseva Höytiönlampi on arvokas lintuvesi sekä viitasammakoiden esiintymisalue.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen