Taidesepän valtava urakka

Taiteilija Antti Nieminen remontoi Rehulan koulusta kotia perheelleen ja toimitilaa yritykselleen.

Riina Nokso-Koivisto

Taipalsaari. Taideseppä Antti Nieminen ei ole viime aikoina ehtinyt paljon taiteilla. Mies painaa pitkää päivää rakennustyömaalla Taipalsaaren Rehulassa. Suunnitelmana on remontoida Rehulan entinen koulu paitsi lapsiperheen kodiksi, myös Niemisen yrityksen, taidetakomon toimitiloiksi.

Remonttia on nyt takana vuosi.

— Katto ja yläpohja on uusittu. Talo on kengitetty eli alimmat hirret on vaihdettu ja vanha lattia maata myöden purettu.

— Teen remonttia etupäässä yksin, mutta tarvittaessa pyydän apua perinnerakentamisen osaajilta niin, ettei tule tehtyä pahoja virheitä.

Jos koulun remontissa 70-luvulla olisi kunnioitettu enemmän perinnerakentamisen oppeja, Niemisen urakka ei olisi nyt niin suuri.

— Alun perin talo on rakennettu todella hyvin. Lastulevyjen alta paljastuneet hirsiseinät ovat siistiä työtä, vaikkei niitä ole edes tarkoitettu näkyviin.

Syksyyn mennessä Nieminen aikoo saada valmiiksi ainakin koulun päätyyn tulevan jalometallipajan. Koska aikaa ja kunnon työtiloja ei ole, kultaseppä on viime kuukausina joutunut kieltäytymään monista tilauksista.

— Jotain olen yrittänyt ehtiä, kuten kihla- ja vihkisormuksia ja esimerkiksi Kampin kappelin alttarikaluston.

Nieminen aikoo myös uudisrakentaa. Ateljeepajaa varten on parhaillaan rakennuslupa vetämässä .

— Oman työtilan lisäksi aion käyttää pajaa opetustilana ja erilaisiin elämystapahtumiin. Firmat voivat esimerkiksi tuoda henkilöstönsä tyky-päivänä ateljeehen, jossa jokainen pääsee itse takomaan vaikka pienen korun tai patsaan.

Kysyntää tällaiselle liiketoiminnalle riitti ainakin Järvenpäässä, jossa Niemisen Vaskitsa-yritys toimi aikaisemmin.

Ateljeepaja toteutetaan vanhalla pölkkysavitekniikalla. Puupölkyt toimivat ikään kuin tiilinä, jotka muurataan savesta ja sahanpurusta tehdyllä laastilla. Rakennustapa on Niemisen mukaan ekologinen ja edullinen.

— Asiantuntijana on sisustusarkkitehti Eero Haikala, joka on tehnyt samanlaista työtä Fiskarsin alueella.

Suunnitelmissa oli alun perin, että pajaa päästäisiin rakentamaan tänä kesänä.

— Nyt en ole kuitenkaan varma. Tiesin, ettei remontti valmistu hetkessä runnomalla, mutta en ehkä silti osannut varautua, että se etenee näin hitaasti.

Vaikka Nieminen on yhä suunnitelmasta innostunut, vähän painettakin pukkaa.

Viisihenkinen perhe, jonka kuopus on vielä vauva, on juuri muuttamassa pääkaupunkiseudulta Taipalsaarelle. Ei tosin vielä hetkeen Rehulan koululle, vaan Niemisen isoisän vanhaan kotitaloon.

— Kun on kolme alle kouluikäistä lasta ja tällainen rakennusprojekti, kyllä tässä aika moneen suuntaan pitää joustaa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Tämän huoneen Antti Nieminen aikoo syksyyn mennessä remontoida jalometallipajaksi.

Betonia. Remontin aikana Nieminen on joutunut purkamaan muun muassa alkuperäiset lattiat ja kärräämään pois suuret määrät vanhaa betonia.

Rehulan koulun seinistä on revitty pois lastulevyt. Alta paljastuu kaunista vanhaa tapettia ja hyvin tehty hirsiseinä.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto