Norppakanta kasvaa tihentymissä

Suur-Saimaalla tihentymää on tullut verkkokalastuksen pitkäaikaiselle rajoitusalueelle. Puumalan eteläpuolella syntyi kymmenen kuuttia.

Leena Sallinen

Saimaannorpan pesintä sujui hyvin Suur-Saimaalla. Puumalan eteläpuolella syntyi kevään pesä- ja poikaslaskennan havaintojen mukaan kymmenen kuuttia. Määrä oli sama kuin viime vuonna. Potentiaalia olisi enempäänkin.

-Havaintojen mukaan siellä on synnytyskykyisiä naaraita, joille ei tänä vuonna syntynyt poikasta, kertoo Ismo Marttinen. Hän on pesälaskentojen aluevastaava Puumalan eteläpuolella.

Kaikkiaan Saimaalla syntyi tänä vuonna ainakin 58 kuuttia. Eteläisin syntyi Ilkonselällä, kuten viime vuonnakin.

-Ei ihan samassa paikassa, mutta Vitsain vesillä kuitenkin, Marttinen kertoo.

Alue on Taipalsaaren ja Lappeenrannan Joutsenon rajavesillä ja myös keväisen verkkokalastusrajoituksen rajan tuntumassa. Viimevuotinen kuutti tiettävästi säilyi siellä hengissä.

-Katsotaan, mihin suuntaan se lähtee kalastelemaan, Marttinen arvioi tämänvuotisen mahdollisuuksia.

Puumalan eteläpuolisen norppapopulaation tihentymä on Kyläniemen luoteis- ja pohjoispuolella. Siellä syntyi seitsemän kuuttia.

-Siellä osakaskunnat ovat pitkään rajoittaneet verkkokalastusta laajalla yhtenäisellä alueella. Sen satoa nyt korjataan, sanoo norppatutkija, ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksen Savonlinnan yksiköstä. Hän muistuttaa, että kannan tihentymä luo kasvupotentiaalia.

Saimaannorppien suurin tihentymä on Savonlinnan eteläpuolella Pihlajavedellä. Siellä on talvikanta on noin sata yksilöä ja nyt syntyi 26 kuuttia.

-Pihlajavesi on myös laaja ja saaristoinen, norpalle optimipaikka.

Toiseksi suurin tihentymä on Savonlinnan pohjoispuolella Haukivedellä. Siellä syntyi 11 kuuttia.

Saimaan pohjoisosissa norppakanta elpyy hitaasti takavuosien romahduksesta. Viime vuonna siellä syntyi kaksi kuuttia, tänä vuonna yksi. Puruvedelle odotellaan ensimmäistä aikoihin. Tänä vuonna sitä ei vielä tullut.

Pesimätulos saattaa vielä muuttua ylöspäin pesänpohjasukelluksissa. Niissä jäljitetään pesäkuolleita kuutteja, joita jäältä tehdyn laskennan 58 havainnossa oli kaksi.

Viime vuonna eteläisen Saimaan kymmenes kuutti löytyi sukellustarkistuksissa. Tänä vuonna ne tehdään Ismo Marttisen mukaan ensi viikolla.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen