Pätevä kanttori on lottovoitto

Kanttoritilanne Mikkelin hiippakunnassa on nyt varsin hyvä. Ruokolahden seurakunta pääsee valitsemaan kanttoria, mutta vain yhdestä hakijasta.

Tenho Tiilikainen

RUOKOLAHTI. Ruokolahden seurakunnan avoinna olleeseen kanttorivirkaan tuli uusintahakukierroksella yksi hakemus. Kirkkoneuvosto käsittelee viran täyttämistä maanantaina.

-Lopullisen päätöksen valinnasta tekee kirkkovaltuusto, joka voi tietysti vielä vaatia uutta hakua, jos sen mielestä yhdestä ei voi valita, kirkkoherra Timo Paukkala sanoo.

Paukkalan mukaan virkaa hakenut täyttää enemmän kuin hyvin Ruokolahden kanttorille asetetut kelpoisuusehdot. Seurakunnassa kanttorin virka on ollut jo pitkään auki edellisen kanttorin Jouko Korttilallin jäätyä eläkkeelle. Kanttorin tehtäviä on hoitanut vt. kanttorina Riku Tella.

Mikkelin tuomiokapitulin vs. notaarin Kari Rossin mukaan hiippakunnan seurakuntien kanttoritilanne on vaihteeksi varsin hyvä. Avoimiksi tuleviin kanttorin virkoihin ei kuitenkaan yleensä ole ollut tungosta. Korkeintaan yksi tai enimmillään muutama hakija.

-Lappeenrannassa Lauritsalan seurakunnan kanttorin virka on auki, mutta se tulee täytettäväksi vasta elokuussa, Rossi sanoo.

ROSSIN mukaan virkojen täyttämistä tai ainakin täyttämisen pohdintaa ovat jonkin verran hidastaneet seurakuntakentän rakennemuutosasiat. Seurakuntarakenteen uudistaminen vaikuttaa tarvittavan henkilökunnan määrään.

-Joissakin seurakunnissa kanttorilta toivotaan myös erityisosaamista, esimerkiksi bändien johtamista. Nämä vaateet saattavat karsia joitakin hakijoita pois, Rossi arvelee.

Osassa seurakuntia kanttorilta vaaditaan paitsi moni-alaista musiikin tuntemusta myös ylempää korkeakoulututkintoa, osassa alempi korkeakoulututkinto riittää.

SUURIN osa seurakuntien uusista kanttoreista valmistuu Sibelius-Akatemiasta ja sen kirkkomusiikin osastolta.

-Tarkkaa lukua en osaa sanoa, mutta arvioisin, että neljä viidestä meiltä valmistuvasta päätyy seurakuntiin kanttoriksi, Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston ainejohtaja Timo Kiiskinen sanoo.

Kirkkomusiikin osastolle otetaan Sibelius-Akatemiassa sekä Helsingissä että Kuopiossa vuosittain 15 uutta opiskelijaa. Kiiskisen mukaan hakijoita on pääsääntöisesti riittänyt hyvin.

-Nyt meillä oli 69 hakijaa, viime vuonna 50. Täytyy tunnustaa, että 2000-luvun alkuvuosina hakijoita olisi voinut olla enemmänkin, pahimmillaan hakijoiden määrä notkahti 40 tuntumaan. Kyse on kuitenkin aika spesifisestä alasta. Toki täältä saatava musiikin maisterin tutkinto antaa eväitä moneen muuhunkin työhön kuin kanttoriksi, Kiiskinen kertoo.

KUVATEKSTI

Tarja Särkkä

Kymin seurakunnan kanttorin Jarmo Kaijansinkon tie kanttoriksi on myös kulkenut Sibelius-Akatemian kautta.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen