Rennosti rantaraitilla

Lappeenrannan länsiosien rantoja kiertävälle raitille pannaan tänä kesänä toivottuja penkkejä. Rantaraittia päästään rakentamaan yhtenäiseksi Huhtiniemessä ehkä jo tänä syksynä.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Vastaan tulee useita lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä ja koirantaluttajia, päivällä myös vanhempia tai isovanhempia pikkulasten kanssa, illalla nuorisoa.

Saimaa siintää ihan vieressä tai pilkottaa puiden takana. Tuomi tuoksuu, kielotkin pukkaavat nuppujaan auki. Pusikossa helisee lintujen konsertti.

On aurinkoinen alkukesän viikonloppu rantaraitilla, joka menee Lappeenrannan keskustasta Skinnarilaan. Se on Helsingintien vartta myötäilevän pyörätien rento luomuvaihtoehto, tai ainakin siitä tulee sellainen.

Rantaraitti on vielä keskentekoinen. Sitä on tehty useita vuosia pätkä kerrallaan, pääosin kunnostamalla rannan entisiä kulkuväyliä. Työtä riittää vielä useaksi vuodeksi ennen kuin seitsemän kilometrin raitti on varustuksineen valmis.

Osviittana on Sunisenlahden rantaraitin yleissuunnitelma, jonka Lappeenrannan tekninen lautakunta vahvisti loppuvuodesta 2010.

Tälle vuodelle lautakunta myönsi sen toteuttamiseen 50?000 euroa.

-Suurin osa rahoista menee penkkeihin, joita yleisön toivomuksesta pannaan raitin varteen, kertoo kaupungin vastaava hortonomi Hannu Tolonen.

Lisäksi raitin varteen pannaan roskiksia ja muuta varustusta.

-Täytyy katsoa myös huonompia kohtia Skinnarilasta Huhtiniemeen päin. Niihin vedetään kivituhkapintaa.

Rantaraitti alkaa Skinnarilasta Tervahaudanpuistosta, joka on yliopiston vieressä. Siitä keskustaa kohti raittia on pantu kuntoon parin viime kesän aikana.

Skinnarilan uimarannan kohdalle raitin ja rannan väliin on valmistunut hulevesikosteikko, joka odottaa vielä kasvillisuutta.

Sammonlahteenkin tulee Tolosen mukaan kosteikko, mikä saattaa muuttaa reitin linjausta. Nykyisellään Sammonlahden ja Huhtiniemen uimarannan kohdilla on useitakin hiekkateitä ja polkuja, jotka näyttävät yhtä lailla olevan kulkijoiden käytössä.

Keskustassa rantaraitti alkaa Pallossa Viipurin Vanerin tulevan asuinalueen Saunalahdenpuistosta. Siitä on rannan tuntumassa yhtenäinen raitti Rakuunamäen, Korkkitehtaanrannan ja Marssitien uusien kerrostalojen ohitse steinerkoulun kohdille.

Huhtiniemen leirintäalueen kohdalla on katkopaikka. Tolosen mukaan sitä päästään rakentamaan kun leirintäalueen yrittäjän sopimus päättyy eli näillä näkymin alkuun päästään jo tänä syksynä.

Huhtiniemen tulevat rakennushankkeet eivät Tolosen mukaan vaikuta raitin tekoon. Raitille on suunnitelmassa linjaus leirintäalueen rantaan.

Huhtiniemen vesilaitoksen kohdalla raitti nousee rannasta nykyistä ylemmäs, sillä vesilaitokselle tulee turva-aita.

Rantaraitin varrella lisätään vielä valaistusta, kohennetaan uimarantoja, perustetaan koirapuisto, mitä kaikkea suunnitelmaan kuuluukaan.

-Vuosia menee ennen kuin se on valmis, sanoo Tolonen ja lupaa sille opastusta myös turisteille.

Työtä teettää myös Helsingintien varren pyörätie, sillä sen linjaus osin muuttuu Helsingintien leventämisen takia.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Leena Sallinen

Johanna Tuosa oli sunnuntai-iltana lenkillä rantaraitilla Huhtiniemen kohdalla.

Skinnarilassa raitti on alikulun kohdalla vettynyt mutaiseksi.

Rantaraitilla on esimerkiksi Huhtiniemessä suora näkymä Saimaalle.

Steinerkoulun kohdalta Huhtiniemen leirintäalueelle on toistaiseksi vain kapea polku lehdon lävitse.

Pallon päässä raitti on uudisrakennettu Saunalahdenpuistosta Rakuunamäen rantaan.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen