Tekninen lautakunta ärhäköityi Imatralla

Puheenjohtajien mukaan aktivoitunut ote ei ole lautakunnan profiilin nostamista, vaan politikoinnin sivuuttavaa veronmaksajien edunvalvontaa.

IMATRA. Imatran tekninen lautakunta on terhentänyt työtapaansa pitkin vaalikautta.

Viime kokouksessaan lautakunta repi esittelijän ehdotuksen Imatran Energian biovoimalan kaavamuutoksesta. Äskettäin lautakunta oli pysäyttää pöydälleen Kuusamon Hirsitalojen Ukonniemen rakennushankkeen. Aiemmin tekninen lautakunta oli ollut kaupunginhallituksen kanssa eri mieltä Satakielen Laulun toimintakeskuksen alueen uusista järjestelyistä loppujen lopuksi tahtonsa läpi saaden.

Puheenjohtaja Veikko Lankinen (kesk.) ja varapuheenjohtaja Erkki Saarimäki (ps.) sanovat, että ärhäköitymisessä ei ole kyse lautakunnan tietoisesta profiilin nostamisesta kaupungin hallinnonuudistusten paineessa. Puheenjohtajien mukaan lautakunta on vain päättänyt ryhtyä tosissaan käyttämään sille kuuluvaa valtaa kuntalaisten eduksi puoluepolitiikan rintamalinjojen yli.

– Olen ylpeä porukasta. Tämä on hyvä lautakunta, missä ei jees-miehiä tai -naisia ole, Lankinen sanoo.

LANKINEN kannattaa keskustelevaa päätöskulttuuria, vaikka lopputuloksessa tulisi henkilökohtaisesti turpiin. Niin kävi biovoimalan kaavaäänestyksessä, missä esittelijän ehdotuksen taakse mennyt puheenjohtaja jäi vähemmistöön.

– En kokenut arvovaltatappiota. Vaikka äänestin noin, olin alun perin itsekin sitä mieltä, että voimalan paikkaa voisi katsoa tarkemmin.

Korvenkantaan voimalaa ei tule, jos se teknisestä lautakunnasta riippuu.

– Kaupunginhallitus voi käyttää otto-oikeuttaan ja muuttaa päätöstä, jos niin viisaaksi katsoo, Lankinen sanoo.

LANKISEN mukaan teknisen lautakunnan haaste on olla valppaana kaupungin palvelutuotannon tilaaja-tuottaja-mallin kanssa.

– Lautakunta on tilaaja. Sen pitää saada tarkasti tietää, mitä ollaan tilaamassa, ja vielä osapuilleen mihin hintaan.

Erkki Saarimäki sanoo, että uusi hallintomalli ei häntä lautakunnan aseman kannalta pelota.

– Malli on vielä raakile. Odotan, että tekniselle lautakunnalle tulee lisää valtaa ja voimaa.

TEKNISEN lautakunnan viime kokouksessa erikoista oli kaikkien kokoomuslaisten poissaolo. Varajäseniäkään ei paikalle saatu.

Lankisen ja Saarimäen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut mihinkään asiaan liittyneestä ryhmämielenosoituksesta, vaan yhteensattumista.

Lankisen mukaan tilanne oli sinänsä poikkeuksellinen. Puheenjohtaja kertoo kuitenkin saaneensa kokoomuslaisilta perusteltuja ennakkoilmoituksia esteistä.

Yhteensattumien summasta puhuu myös kaupunginhallitusta teknisessä lautakunnassa edustava kokoomuksen Anna Helminen.

– Valitettava tilanne, jollaista ei saisi sattua.

Imatran teknisessä lautakunnassa demareilla on viisi, kokoomuksella neljä ja keskustalla kaksi paikkaa. Yksi paikka on perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla.

Kuvateksti

Anu Pakarinen

Puheenjohtaja Veikko Lankinen (kesk.) on tyytyväinen lautakuntansa railakkaisiin otteisiin.

Varapuheenjohtaja Erkki Saarimäki (ps.) odottaa teknisen lautakunnan aseman vahvistuvan.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen