Tsasounalle vihdoin uusi paikka

Rukoushuone siirtyy tien ja rannan väliin rinteeseen. Rantalinna siirtää tsasounan lähiviikkoina.

RUOKOLAHTI. Rantalinnan tsasounalle on löytynyt uusi paikka pitkän säätämisen jälkeen. Uusi sijainti on tien ja rannan välissä rinteen alaosassa.

Tsasounan eli ortodoksien rukoushuoneen uusi alue on kaavoitettu palvelurakennusta varten. Kapasen mukaan tsasounan voi siirtää uudelle paikalleen pelkällä rakennusluvalla. Poikkeuslupaa ei tarvita.

Uudesta sijainnista ei ole huomautettavaa Museovirastollakaan, koska tsasouna asettuu hyvin jugendlinnaan nähden. Kapanen käsittelee ja hyväksyy Rantalinnan hakemuksen rakennusluvasta virallisesti ensi tiistaina.

Kapanen ja Rantalinna ovat aiemmin puhuneet, että Rantalinna siirtäisi tsasounan keväällä. Kapanen odottaa, että siirto tapahtuu toukokuun aikana.

Rantalinnan puolelta tsasouna-asiaa hoitava konsultti Jari Terävä on vähäsanainen. Terävä toteaa, että asiassa edetään muutaman lähiviikon aikana.

UUTTA paikkaa tsasounalle etsittiin viime syksystä lähtien. Rukoushuoneesta tuli ongelma, kun sitä varten tehtiin laiton uudisrakennus parkkipaikaksi kaavoitetulle alueelle. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tsasouna piti tehdä paikalla olleeseen rakennukseen.

Rantalinnaa pyörittävän yhtiön toimitusjohtaja Seymur Alijev totesi viime syksynä, että aluksi heidän piti vain vaihtaa rakennuksen katto. Rantalinnan mielestä rakennus oli sen verran huonossa kunnossa, että oli järkevää rakentaa kokonaan uusi rakennus vanhalle pohjalle. Tsasounan sisätilat ovat edelleen kesken.

NEUVOTTELUT rakennustarkastajan ja Rantalinnan välillä kestivät läpi talven.

Ensiksi piti huomioida tsasounan sijainti jugendlinnaan nähden. Rantalinna puolestaan halusi rukoushuoneen sellaiselle paikalle, että vieraat sen helposti löytävät. Lopulta tsasounaa ei laitettu ihan tien viereenkään. Lisäksi neuvotteluja hidasti Rantalinnan tsasouna-asioita hoitaneen henkilön vaihtuminen.

Rantalinna haki poikkeuslupaa laittomalle rakennukselleen. Kunnanhallitus hylkäsi hakemuksen lokakuussa ja määräsi tsasounan poistettavaksi välittömästi.

Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä on kertonut kunnan silti halunneen hoitaa asiaa yhteisymmärryksessä Rantalinnan kanssa.

Teemu Saintula

Rantalinnan tsasouna siirretään uudelle paikalleen tien toiselle puolelle alas rinteeseen lähiviikkoina.

Rantalinnan alueelleen luvatta rakentama tsasouna siirretään tien toiselle puolelle tien ja rannan väliin. Kuva on otettu viime vuoden lokakuussa.

Prinssin linnaa silmälläpitäen

Rantalinnan alueen keskus on jugendlinna. Se rakennettiin vuosina 1911-1913.

Historiallisen ympäristön vuoksi alueen rakentamista valvoo Museovirasto.

Linnan on omistanut muun muassa prinssi Alexander von Oldenburg. Hän kuului Venäjän tsaarin hovin lähipiiriin.

Prinssin puolison isoisoisä oli Napoleon Bonaparte.

Linna toimii nykyään hotellina.

Alueella on suomalaisten asuttamia lomaosakerivitaloja.

Alueen perällä on venäläisten puolisentoista vuotta sitten ostamat lomahuvilat.

Lähteet: Rantalinna ja Etelä-Saimaan arkisto.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula