Patotien koivukuja harvenee

Suomalansaarentien peruskorjaus alkaa Savitaipaleella. Ensin kunnostetaan tie ja seuraavaksi silta.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Maisema muuttuu Savitaipaleen Suomalansaareen johtavalla patotiellä. Näinä päivinä alkavan peruskorjauksen yhteydessä muun muassa harvennetaan tietä reunustavaa pitkää koivukujaa.

-Peruskorjaus tehdään Rahikkalan kylän perinnemaisemaa kunnioittaen. Pääosa siltakoivikosta ja mutkista säilyy, vain pakolliset muutokset toteutetaan, Suomalansaaren tiehoitokunnan puheenjohtaja Pertti Kuorttinen vakuuttaa.

Tietä ei aiota turhaan leventää, ohituspaikkoja vain lisätään sopiviin kohtiin. Tarkoituksena on myös varastoida mahdollisuuksien mukaan maata tulevaa siltatyömaan ohitustietä varten.

Noin 6,4 kilometrin mittaisen tieosuuden korjaamisen piti alunperin alkaa patotien sillasta, mutta marssijärjestystä muutettiin käytännön syistä. Tien lähituntumassa asuvien turvallisuuden takaamiseksi ensimmäiset kunnostustyöt päätettiin tehdä kuivalla maalla.

SUOMALANSAARENTIEN peruskorjausbudjetti on 110 000 euroa. Kaakkois-Suomen ELY-keskus tukee hanketta 50:n ja Savitaipaleen kunta 20 prosentin suuruisella avustuksella.

-Kustannusarvion rajoissa mennään, mutta luovuutta tässä on saanut käyttää, kun polttoaineen hinta on noussut, Kuorttinen harmittelee.

Siltasuunnitelman tekeminen on vielä kesken, mutta hanketta viedään eteenpäin heti kun ELY-keskuksen rahoitus varmistuu. Siltaa on tarkoitus korottaa, jolloin nykyinen kolmimetrinen aukko laajenisi jopa viiteen metriin.

Suomalansaarentien vaikutuspiirissä on 14 vakituista asukasta ja arviolta 130-170 kesämökkiä.

KUVATEKSTI

Sami Kero

Suomalansaaren patotien omaleimaisuus säilyy, vaikka tieremontti parantaakin liikennöitävyyttä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen