Vanhassa vara parempi

Imatra-ryhmä on koonnut suuret ikäluokat muistelemaan menneitä Facebookissa. Ryhmän perustajalle ryhmän ikärakenteen muutos tuli yllätyksenä.

Imatra. Graafikko Mikko Kieron vuonna 2007 perustama imatralaisten oma Facebook-sivusto on ollut verkossa pian viisi vuotta. Se on verkkomaailmassa pitkä aika. Amerikkalainen opiskelija ja nykyinen multimiljardööri Mark Zuckerberg julkaisi ensimmäisen version Facebookista verkossa vuonna 2004.

– Aluksi ryhmään kuului vain nuoria ihmisiä, Kiero kertoo.

Parhaimmillaan suljettuun Imatra-ryhmään kuului noin 1 500 jäsentä. Suurin osa ryhmän alkuaikojen jäsenistä jäi pois, kun Facebook päivitti palveluaan.

– Ryhmän jäsenten piti erikseen pyytää, että he saavat jatkaa ryhmässä, nykyisin Turussa asuva 39-vuotias Kiero kertoo.

Sitten Kieron yllätykseksi suuriin ikäluokkiin kuuluvat entiset ja nykyiset imatralaiset löysivät Imatra-sivut Facebookista ja sivun suosio alkoi jälleen kasvaa. Nyt sivuille tekee päivityksiä yli 500 ryhmän jäsentä.

– Facebookin Imatra-ryhmä on ihana. Se on aivan taivaallinen. Kuka lienee sen keksinyt, ryhmän jäsen Eeva Kalin sanoo.

Kalin, tyttönimeltään Kopra, kirjoitti ylioppilaaksi Imatran kaksoisyhteislyseosta vuonna 1965.

– Facebookin Imatra-ryhmässä kaikenlaiset ihmiset löytävät toisensa uudestaan ja tuntemattomat tulevat tutuiksi. Sivuilta saa paljon tietoa, Kalin suitsuttaa.

Kalin lähti ylioppilaskirjoitusten jälkeen opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Nykyisin hän asuu Espoossa.

Imatra-sivuilla on julkaistu valtava määrä vanhoja luokkakuvia, kuvia koulujuhlista, naamiaisista ja kesäistä rinnoista Saimaalla. Kalinin mukaan hiljattain eläkkeelle jääneet suurten ikäluokkien ihmiset muistelevat nyt sivustolla omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan.

– Sitähän me nyt tehdään enenevässä määrin, ja mikäs sen ihanampaa.

Kalin on löytänyt Imatra-sivujen kautta uudelleen yhteyden muun muassa kouluaikaisiin ystäviinsä Eeva Flooriin ja Tuula Rantalaan.

– Eeva Floor oli minun ensimmäinen paras ystäväni Siitolan kansakoulussa. Ja on Imatra-ryhmästä löytynyt minun ensimmäinen poikaystävänikin, nykyinen ystävä. On löytynyt veljen luokkakavereita, ja olen tutustunut myös näihin nykyisiin imatralaisiin.

Alsike Apila-Airaksisen kotiarkisto

Alsike Apila-Airaksisen kuvasta, jossa kaksoislyseon oppilaat ovat välitunnilla, keskusteltiin Imatra-ryhmässä vilkkaasti. Taustalla näkyvä koulun uusi lisärakennus oli juuri valmistunut ja Apila-Airaksisen mukaan myös valmistumisvuosi selvisi keskustelun aikana.

Alsike Apila-Airaksisen äiti, Ylä-Vuoksen kulttuuritoimittaja Helmi Luostari-Apila ja toimitussihteeri Marjaana Mattila painovirhepaholaisen pauloissa.

Vanhojen tansseihin pukeuduttiin Alsike Apila-Airaksisen mukaan 50-luvulla vanhoihin vaatteisiin, eikä sellaisiin uusiin muotiluomuksiin kuin nyt.

Facebookin Imatra-ryhmä on ihana. Se on aivan taivaallinen. Kuka lienee sen keksinyt.

Eeva Kalin

Facebook-ryhmät

Facebookiin voi kuka tahansa käyttäjä perustaa oman suljetun ryhmänsä.

Imatra-ryhmä lienee yksi Facebookin vanhimmista ryhmistä Suomessa.

Lappeenrantalaiset entiset nuoret pitävät yhtä ja muistelevat nuoruuttaan Entiset citynseisojat -nimisessä Facebook-ryhmässä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela